Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα επεισόδια

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα επεισόδια
Πηγή: Καθημερινή/ΑΠΕ/Ρομφαία

Τραγικά χαρακτήρισε τα γεγονότα στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με τις καταστροφές, αλλά με τη συνεργασία όλων, με δηλώσεις του στους ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, όπου παρευρέθηκε στην εξόδιο τελετή του Μακαριστού Πατριάρχου Μόσχας Αλεξίου.

«Είναι τραγικά τα γεγονότα. Οι καταστροφές είναι πάρα πολλές κι ένας θάνατος πάντοτε είναι ένα γεγονός συγκλονιστικό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Εγώ, βλέποντας όλα αυτά τα πράγματα, τα βιώνω συναισθηματικά σαν τον πατέρα εκείνον που το ένα του παιδί σκότωσε το άλλο, τον αδελφό του. Πρόκειται πράγματι για μια τραγωδία, η οποία όμως πιστεύω ότι δεν θα λυθεί με το να καίμε και να καταστρέφουμε σπίτια ανθρώπων, που έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ερωτηθείς εάν θα ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες ο κ. Ιερώνυμος παρατήρησε ότι η φωνή του ιδίου είναι αδύνατη, αλλά επανέλαβε ότι εκεί που έχει φθάσει σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία όλων, τόσο της Εκκλησίας, όσο και των κομμάτων, των πολιτικών παρατάξεων, όλων γενικώς.

«Εάν νομίζει κάποιος ότι μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση και τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται - και θα είναι πολύ μεγαλύτερα αυτά που έρχονται - είναι γελασμένος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες και αναρωτήθηκε εάν και κατά πόσον η διαπλοκή, η διαφθορά και η κρίση είναι μερικό και όχι γενικότερο φαινόμενο και τα πρόσφατα γεγονότα προϊόν μόνο αγανάκτησης. «Η διαπλοκή και η διαφθορά δεν αφορά αυτούς που έχουν, αλλά και αυτούς που δεν έχουν, διότι μέσα στην Ελλάδα το διαπιστώνει κανείς σε όλα τα κλιμάκια και όπου βρεθεί, όλοι οι άνθρωποι αρέσκονται να εκμεταλλεύονται και τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Ποιος, π.χ., δεν θα προτιμούσε σήμερα στην Ελλάδα με έναν πλάγιο τρόπο να πάρει τη θέση κάποιου άλλου και να διοριστεί, ποιος στην Ελλάδα σήμερα δεν θα ήθελε να μην περάσει τα γρανάζια, που πρέπει να περάσουν όλοι για να μπορέσει να φέρει γύρω το θέμα του, αλλά ακολουθεί διαφόρους δρόμους ώστε πλαγίως να κερδίσει την υπόθεση. Επομένως το θέμα είναι γενικότερο.

Και νομίζω ότι αν δεν αλλάξει αυτός ο προσανατολισμός η κρίση δεν θα περάσει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: