Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΑΓΙΟΙ –ΜΑΡΤΥΡΕΣ ?

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Κήρυκα του θείου λόγου 

Ο Πανάγαθος και Παντοδύναμος Θεός, δια της Αγίας μας Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας, δεν έχει περάσει μια ημέρα στον χρόνο, αλλά και πριν από αυτόν (με την έννοια που εμείς σήμερα τον φανταζόμαστε, από κτήσεως του σύμπαντος) –με τη δημιουργία των Αγίων Αγγέλων– που να μην έχει αναδείξει Αγίους. Δυνάμεις υλικές αλλά και άυλες, δυνάμεις ορατές αλλά και αόρατες, δυνάμεις επίγειες αλλά και επουράνιες. Τα πάντα μαρτυρούν ότι <<Εις Άγιος, Εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν>>.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν στη, σύγχρονη, εποχή μας υπάρχουν Άγιοι. Ασφαλώς και υπάρχουν. Και Όσιοι και Ιεράρχες και Μάρτυρες. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εις αιώνας αιώνων και πέραν αυτών. Όσο υπάρχει Εκκλησία, δηλαδή πάντοτε, θα υπάρχουν και Άγιοι. Διότι σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να αναδείξει καλούς ανθρώπους (αυτό, ενδεχομένως, να το επιδιώκουν και ιδεολογικές ή άλλου είδους κινήσεις), αλλά ΑΓΙΟΥΣ. <<Άγιοι γίνεσθε ότι εγώ Άγιος ειμί>>, διεκήρυξε ο Κύριος (Α΄ Πετρ. Α΄, 16).

Ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος Πορφύριος, ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης, ο Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός, ο Άγιος Άνθιμος της Χίου, ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς, η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, οι Γέροντες Φιλόθεος (Ζερβάκος), Αμφιλόχιος (Μακρής), Ιάκωβος (Τσαλίκης), Βησσαρίων (Μονής Αγάθωνος- Φθιώτιδος), Ιερόθεος (Αιγίνης), Κορνήλιος (Μονής Αγίας Σκέπης- Χίου), πάμπολλοι Αγιορείτες πατέρες, ακόμη και οι μακαριστοί Επίσκοποι: Φλωρίνης Αυγουστίνος (Καντιώτης), Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), Εδέσσης Καλλίνικος (Πούλος), Κισάμου-Κρήτης Ειρηναίος (Γαλανάκης), Σισανίου Αντώνιος (Κόμπος), μαρτυρούν ότι, και στις σύγχρονες ημέρες μας, στην εποχή μας, υπάρχουν Άγιοι. Οι νεομάρτυρες στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αλβανία, την Τουρκία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, που -κατά χιλιάδες- βρίσκουν καθημερινά, φρικτό, μαρτυρικό, θάνατο, ίδιο με εκείνον που υπέστησαν οι πρώτοι Μάρτυρες, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες και επάρχους, μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, σφαγιάζονται και βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο περί τις 150.000 χριστιανοί ανά τον κόσμο, χάριν της πίστης τους στον Χριστό.

Και οι πρόσφατες απαγωγές των δύο Μητροπολιτών που, Κύριος οίδεν εάν ζουν πλέον και πως, και των δεκάδων Μοναχών, στη Συρία και την Τουρκία, δεν αποδεικνύει ότι υπάρχουν σήμερα Μάρτυρες ?

Μπορεί στη δική μας χώρα, κάποιοι να ζουν ειρηνικά αλλά περιφρονητικά απέναντι σε όσα η Αγία μας Εκκλησία πρεσβεύει. Αντικατέστησαν τον Θεό με τις …δημοκρατικές τους δοξασίες… Και είδαμε που οδήγησαν τον τόπο, έναν τόπο που, εάν συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους, μπορεί να οδηγήσουν στον όλεθρο και τον αφανισμό. Κι εδώ υπάρχουν μάρτυρες. Μάρτυρες κατά την προαίρεση. Είναι αυτοί που εξακολουθούν, σε πείσμα των δαιμόνων, να ομολογούν την αλήθεια, να κηρύττουν τον λόγο του Θεού, να λοιδορούνται, χλευάζονται, διώκονται από τους κάθε είδους ψευτοπροοδευτικούς και ψευτοδημοκράτες που υπερπληθύνθηκαν στον τόπο. 

Ωστόσο, πέραν της Ελλάδος, που κάποτε ήταν η κοιτίδα της Ελληνοχριστιανικής βιοτής -ενώ σήμερα της διεθνούς αποφυγής- υπάρχουν εκατομμύρια πιστοί χριστιανοί ανά τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τα ιερά και Όσια της Εκκλησίας μας, που δεν τα περιφρονούν και δεν διστάζουν να τα ομολογούν στη ζωή τους, θεωρητικά και πρακτικά, ενίοτε και με κίνδυνο ακόμη αυτής καθεαυτής της επίγειας ζωής τους. Είναι αρετή το να διαθέτεις πίστη και θάρρος, που μπορεί να σε οδηγήσει στο μαρτύριο. Προσωπικά, η αχρειότητα του σαρκίου μου, αλλοίμονό μου, δεν ξέρω εάν θα μου επέτρεπε να αντέξω μια τέτοια δοκιμασία. Ο Κύριος είπε ότι, τη στιγμή εκείνη, μη δειλιάσετε, <<εγώ γάρ δώσω υμίν στόμα και σοφία, ή, ου δυνήσονται αντιπείν, ουδέ αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν>> (Λουκ. Κ΄, 15). <<Εγώ θα σας δώσω δύναμη, εκείνη τη στιγμή, και λόγια ιερά να μιλήσετε, γεμάτα από θεϊκή σοφία, με τα οποία θα αποστομωθούν και δεν θα μπορούν να σας αντικρούσουν οι αρνητές και αμφισβητίες της πίστης>>. Αυτό συμβαίνει καθημερινά ανά τον κόσμο. Ας το ξέρουν και οι πιστοί και οι άπιστοι !

Επειδή πολλοί ερωτούν, ποια η στάση των χριστιανών έναντι των αλλοθρήσκων και διωκτών της πίστης, δράττομαι την ευκαιρία και παρουσιάζω, κατωτέρω, απόσπασμα από την εξαίσια εισήγηση της Προέδρου του Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής (Τρυγόνος 3- Κυψέλη, Αθήνα – μιας Ιεραποστολικής Αδελφότητας που αξίζει να στηρίξουμε και η οποία αναπτύσσει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από το υστέρημα των μελών και φίλων της και μόνον –προϊόν και μεγαλούργημα του μακαριστού, Ομολογητή, Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου (Σακελλαρόπουλου), απηνώς και αδίκως διωχθέντος από το εκκλησιαστικό καθεστώς των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων) κας Μαρίας Γεωργούλα, Θεολόγου- Φιλολόγου, όπως έχει δημοσιευθεί στο επίσημο όργανο της Αδελφότητας, περιοδικό <<Ιεραποστολικής Ταχυδρόμος>> (Τεύχος 124, Οκτ.- Δεκ. 2013, σελ. 31-32):

……………………. 

<<Σε χώρες ακραίου Ισλάμ οι Χριστιανοί δεινοπαθούν 

Στη Συρία ομάδες εξτρεμιστών, τα λεγόμενα Τζαμαάρ, οπλισμένοι και καταρτισμένοι με οικονομική ενίσχυση των ξένων χωρών, εσκεμμένα δολοφονούν τους Χριστιανούς. Πιο τακτικές έχουν γίνει οι απαγωγές των Χριστιανών.

Στη Λιβύη οι Χριστιανοί εκτοπίζονται. Οι 75% Χριστιανοί της Λιβύης εγκατέλειψαν τη χώρα τους κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων.

Στο Ιράκ κατοικούσαν περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο Χριστιανοί. Τα 9/10 εξ αυτών έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς ή σκοτώθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν φοβούνται καθημερινά φόνους και απαγωγές των Ισλαμιστών. 

Στο Ιράν κατοικούν τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες Χριστιανοί. Όμως και εδώ καταγράφονται περιστατικά διάκρισης σε βάρος των Χριστιανών. Είναι γνωστή η καταδίκη σε θάνατο το 2012 από το δικαστήριο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Γιοσέφ Νανταρχάνι για την προσχώρησή του στο Χριστιανισμό. 

Στο Πακιστάν οι Χριστιανοί στερούνται κάθε δικαιώματος, η κατάστασή τους μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καταστροφική. Με την ψήφιση του νόμου περί βλασφημίας το 1986 μπορούν να κατηγορούν τους Χριστιανούς για την προσβολή του Ισλάμ χωρίς να παρουσιάζουν μάρτυρες και αποδείξεις. Πολλά είναι τα θύματα των ψευδοκατηγοριών. Αρκετές Χριστιανές στο Πακιστάν αναγκάζονται δια της βίας να αλλαξοπιστήσουν. 700 περίπου Πακιστανές Xριστιανές κοπέλες κάθε χρόνο αναγκάζονται να προσχωρήσουν στο Ισλάμ μετά από πίεση. 

Στο Αφγανιστάν οι Χριστιανοί αναγκάζονται να αποκρύβουν το πιστεύω τους. Βαρύτατο έγκλημα θεωρείται η αποστασία από το Ισλάμ και οι Χριστιανοί υφίστανται διωγμούς από τους Ισλαμιστές.

Στην Αλγερία πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ο νόμος «περί βλασφημίας». Εκτός των 11.000 Χριστιανών υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός κρυπτοχριστιανών. Απαγορεύεται η Ιεραποστολική δράση ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. 

Στο Σουδάν οι Χριστιανοί του Νότου πέφτουν θύματα του δουλεμπορίου. 

Στη Νιγηρία με πληθυσμό 150 εκατομμύρια κατοίκους οι Χριστιανοί αποτελούν 27 εκατομμύρια από το συνολικό πληθυσμό. Οι Χριστιανοί εξοντώνονται καθημερινά από ομάδες εξτρεμιστών. 

Στη Σομαλία οι Χριστιανοί ανέρχονται στο 1% του συνολικού πληθυσμού (περίπου πέντε χιλιάδες). Οι εξτρεμιστές ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να εξαφανίσουν εντελώς τους Χριστιανούς στη Σομαλία.

Στην Ζανζιβάρη η οποία αποτελεί τμήμα της Τανζανίας οι Χριστιανοί αναγκάζονται δια της βίας να ασπαστούν το Ισλάμ, τους αρνούνται την πρόσληψη στη δουλειά. Σε οκτάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκε Χριστιανός στο σπίτι του οποίου ανακάλυψαν την Αγία Γραφή.

Στην Αραβική Χερσόνησο απαγορεύεται ο Χριστιανισμός καθώς και σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα αυτή κατέχει την τρίτη θέση από πλευράς διωγμών στους οποίους υποβάλλει τους Χριστιανούς.

Διωγμοί στις χώρες Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας και Άπω Ανατολής

Στη Βόρεια Κορέα περίπου εβδομήντα χιλιάδες Χριστιανοί βρίσκονται κρατούμενοι σε τριάντα στρατόπεδα εργασίας. Από είκοσι τέσσερα εκατομμύρια συνολικού πληθυσμού τετρακόσιες χιλιάδες είναι οι Χριστιανοί. Η Βόρεια Κορέα είναι η χειρότερη παγκόσμια στη δίωξη των Χριστιανών που θεωρούνται επικίνδυνοι για το πολίτευμα. Εκτελέσεις με θάλαμο αερίων, ιατρικά πειράματα και με οδοστρωτήρα ακόμη είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.

Στις Μαλδίβες, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδονησία, τα εγκλήματα που διαπράττονται από μουσουλμάνους κατά της ζωής και της περιουσίας των Χριστιανών μένουν ατιμώρητα.

Στις Φιλιππίνες η δράση μουσουλμανικών τρομοκρατικών οργανώσεων στοίχισε τη ζωή σε εκατόν είκοσι χιλιάδες Χριστιανούς την τελευταία δεκαετία, ενώ πεντακόσιες χιλιάδες πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Στην Κίνα πολλοί αναγκάζονται να λατρεύουν το Θεό σε κατακόμβες, γιατί αλλού κινδυνεύεις να φυλακιστείς και να ξυλοκοπηθείς.

Κάτι παρόμοιο γίνεται στο Βιετνάμ. 

Στην Ινδία οι Χριστιανοί υποφέρουν από εξτρεμιστικούς οργανισμούς Ινδουιστών. Στα 1,1 δισεκατομμύρια ανέρχεται ο πληθυσμός της Ινδίας. Συνολικά στην Ινδία συνυπάρχουν 23-24 εκατομμύρια Χριστιανοί. Ινδουϊστές εξτρεμιστές στην Orissa της Ινδίας άρχισαν βίαιη εξέγερση με σκοπό την απομάκρυνση των Χριστιανών από την περιοχή. Πολλοί Χριστιανοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, αλλά και κάηκαν 400 Εκκλησίες και 4.000 σπίτια Χριστιανών.

Στην γειτονική μας Τουρκία είναι πολύ δύσκολο να είσαι Χριστιανός. Πρώτον κινδυνεύεις από τους φανατικούς μουσουλμάνους, όπως οι 3 Χριστιανοί που σφάχτηκαν μέσα σε ένα Χριστιανικό εκδοτικό οίκο, που ανήκε σε έναν από τους τρεις. Δεύτερον το κράτος, μπορεί να σου καταλογισθεί η κατηγορία της προσβολής της Τουρκικής Εθνικής συνείδησης, αν αποφασίσεις να μοιραστείς τις Χριστιανικές σου πεποιθήσεις με άλλους. Στην Τουρκία όπου γύρω στο 1900 οι Χριστιανοί καταλάμβαναν το 20% του πληθυσμού, σήμερα κατέχουν λιγότερο από το 1%.

Η παράθεση των ανωτέρω σκοπό έχει όχι να δημιουργήσει μίσος κατά των αλλοθρήσκων, αλλά να τονισθεί ότι δεν είναι εύκολη η σημερινή κατάσταση στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το τι γίνεται σε άλλες περιοχές, για να καταλάβουμε ότι ο κόσμος σήμερα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο. Χρειάζεται σκληρός αγώνας των σύγχρονων Χριστιανών για να μείνουν πιστοί στα ιδανικά τους>>.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: