Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας τοποθετείται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΒΗΜAgazino. Ο Καθηγητής Αρβανιτόπουλος υπενθυμίζει την ιστορική θέση που έχει η Εκκλησία στην πορεία του Έθνους, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να βλέπουμε την σχέση της με την Πολιτεία, ενώ σε ότι αφορά τους μισθούς των κληρικών παραδέχεται ότι είναι στα όρια της φτώχειας.
Διαβάστε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας στο BHMAgazino και στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά:
«Κατ' αρχάς, και ο μισθός του πρωτοδιόριστου ιερέα είναι στα όρια της φτώχειας. Οι δάσκαλοι επίσης έχουν έναν μισθό με τον οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Πόσω μάλλον αν πρέπει να συντηρήσουν και μια οικογένεια. Πράγματι, είναι πολύ βασικό ζήτημα ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται με πενιχρά μέσα και αποδοχές να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους. Όταν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, πρέπει η πολιτεία να εξετάσει το θέμα σοβαρά».
Ερωτ: Οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι οι βασικοί συμπαραστάτες μας στην Ευρώπη, διαχώρισαν το κράτος από την Εκκλησία το 1905. Πριν από 107 χρόνια. Και εμείς το 2012 δεν το θίγουμε καν.
«Πέρα από την ιστορική θέση που έχει η Εκκλησία στην πορεία του έθνους, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτή τη στιγμή η Εκκλησία, και μέσα στην κρίση, επιτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό έργο. Συμβάλλει στη διατήρηση και στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Θα δείτε ανθρώπους της διπλανής πόρτας να πηγαίνουν στα συσσίτια της Εκκλησίας. Υπάρχει μεγάλη κοινωνική ανάγκη και η Εκκλησία καλύπτει αυτή τη στιγμή ένα φάσμα αναγκών. Από εκεί και πέρα, η σχέση πολιτείας και Εκκλησίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να εξετάζουμε πάντοτε σε σχέση με τη συγκεκριμένη ιστορική διαδρομή και ιδιαιτερότητα της χώρας μας».
Πηγή: Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου