Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

'Η ΑΛΗΘΕΙΑ": Η ΕΥΧΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙ∆Α ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΙΩΤΩΝ Άξιος ο Μάρκος ο Α’

Ο Μάρκος Αγαπητού Βασιλάκης είναι από την Παρασκευή το πρωί ο νέος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, καταφέρνοντας να εκλεγεί σχεδόν παµψηφεί από την Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος µε 75 ψήφους σε σύνολο 79 παρόντων Αρχιερέων (βρέθηκαν επίσης µία λευκή ψήφος και τρεις άκυρες). 
Το Σάββατο στον Ιερό Ναό του Αγίου ∆ηµητρίου Νέου Φαλήρου τελέστηκε η χειροτονία του σε επίσκοπο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, παρουσία πολλών ιερέων της Χίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών αλλά και χιωτών πολιτών, αρκετοί από τους οποίους (π.χ. αντιπεριφερειάρχης, Κ. Γανιάρης, αντιδήµαρχος, Ν. Μαρτάκης, Β. Μυριαγκός, δηµ. Σύµβουλος, Π. Καλογεράκης, Πρόεδρος Εφ. Συµβ. Βιβλιοθήκης «Κοραής», Αντώνης Παληός) βρέθηκαν και στη Μονή Πετράκη την Παρασκευή, περιµένοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν: 1) Αρχιµανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, ψήφους 76, 2) Αρχιµανδρίτης Χρυσόστοµος Τσιρίγκας, ψήφους 6, 3) Αρχιµανδρίτης Αντώνιος Αβραµιώτης, ψήφους 5, ενώ υπήρξε και µία λευκή ψήφος.
Σύµφωνα µε το Σωτήρη Παραδείση,τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια δε φαίνεται να έχει εκλεγεί Μητροπολίτης µε τόσο µεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψήφιους και µε τόσο µεγάλο αριθµό ψήφων, γεγονός που επιβεβαιώνει εκείνο που επισηµαίνονταν απ’ όταν τέθηκε το θέµα διαδοχής, ότι ο βρονταδούσης αρχιµανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης τύγχανε της ευρύτερης αποδοχής, τόσο της ιεραρχίας όσο και της τοπικής κοινωνίας. 
Οι πολίτες της Χίου ενηµερώθηκαν για την εκλογή νέου Μητροπολίτη περίπου στις 10.45 π.µ. από τις κωδωνοκρουσίες της Μητρόπολης, αλλά και άλλων εκκλησιών, ενώ οι προσδοκίες τους καταγράφονται στις πρώτες δηλώσεις τους, που ζητούν από την τοπική εκκλησία, ειδικά στις δύσκολες οικονοµικοκοινωνικές συγκυρίες που βιώνουµε όλοι, να διαδραµατίσει έναν σηµαντικό και ουσιαστικό ρόλο. 
Να σηµειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος την Παρασκευή ανέδειξε επίσης και το νέο Μητροπολίτη Ζακύνθου, εκλέγοντας για τη συγκεκριµένη θέση τον Επίσκοπο Φωτικής κ. ∆ιονύσιο, µε 53 ψήφους, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του αποχωρούντα οικειοθελώς Μητροπολίτη Χρυσόστοµου. 
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ακολούθησε το «Μικρό Μήνυµα» των δύο νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών και του νεοεκλεγέντος Βοηθού Επισκόπου. 
Έπειτα, και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισµένοι Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. ∆ιονύσιος και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και ο Εψηφισµένος Επίσκοπος ∆ιαυλείας κ. Γαβριήλ, έδωσαν το «Μέγα Μήνυµα» εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριοτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύµου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Εκείνο που αναµένεται µετά και τη χειροτονία του είναι όταν ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά ζητήµατα (Προεδρικό ∆ιάταγµα κ.λπ.) να οριστεί η ηµεροµηνία ενθρόνισής του στη Χίο, η οποία πιθανότητα να είναι η τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη ή η πρώτη του Νοέµβρη. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα πρώτα ζητήµατα το οποίο θα κληθεί να θέσει επί τάπητος ο Μητροπολίτης Χίου, Μάρκος είναι και η «ειρήνη» στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας, αφού είναι γνωστά τα όσα διαδραµατίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Πάντως στη Μονή Πετράκη, ανάµεσα στους 35 περίπου ιερείς που περίµεναν την έκδοση του αποτελέσµατος από την Ι.Σ. ήταν και ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Κληρικών, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Α» εξέφρασε τη χαρά του για το ότι η Χίος θα έχει το νέο Μητροπολίτη της. Χρ. Ψ.

Ο Νέος Μητροπολίτης Χίου, Αρχιµ. Μάρκος Βασιλάκης,γεννήθηκε στη Χίο, στις 26-04-1965. Τέλειωσε το δηµοτικό σχολείο «Αγίου Μάρκου» Βροντάδου και το Ανδρεάδειο Γυµνάσιο και Λύκειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε από το τµήµα της Κλασσικής Φιλολογίας. Τελειώνοντας παρακολούθησε για 3 χρόνια µεταπτυχιακό βυζαντινό διεπιστηµονικό σεµινάριο και πήρε έγκριση για διδακτορικό στη βυζαντινή φιλολογία. Να σηµειωθεί ότι την ίδια περίοδο, εργάστηκε για 5 χρόνια ως φιλόλογος στον Πειραιά. Εν συνεχεία τελείωσε το τµήµα Θεολογίας της Θεολογικής Αθηνών και το 1994 έγινε κληρικός από τον µακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό ∆ιονύσιο. Είναι µέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της ΠΕΚΕΒ. Έχει παρακολουθήσει µαθήµατα παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ., έχει λάβει µέρος σε συνέδρια ως σύνεδρος και εισηγητής και σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης κάνει εκποµπές στο ραδιόφωνο της εκκλησίας της Ελλάδος και της Χίου. Ήταν επιλογή του Μακαριστού Χριστόδουλου, που τον όρισε Γραµµατέα της Ι.Σ. φτάνοντας µέχρι και τη θέση του Γραµµατέα Α’, ενώ στη συνέχεια προωθήθηκε στη θέση του Αρχιγραµµατέα από τον σηµερινό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο.

Πηγή: Εφημερίδα "Η Αλήθεια", 10/10/2011 σελ. 13

Δεν υπάρχουν σχόλια: