Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η επιστολή του Δ. Σ. στον Σεβ. Μητροπολίτη για ανάκληση του "άσχετοι"

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

 Χίος 23 Ιανουαρίου 2010
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ.: 2




Προς: Προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Διονύσιο
                                                            Εις Χίον


            Σεβασμιώτατε,
            Ύστερα από την επίσκεψη στο γραφείο σας των τριών μελών του Δ. Σ. του Συνδέσμου, π. Γεωργίου Κωνσταντίνου, π. Δημητρίου Πύρρου και π. Μαρκέλλου Μαλαφή βγήκε σαν συμπέρασμα, από το περιεχόμενο της συζήτησης, ότι θα άνοιγε ο δρόμος για τη συνάντηση των νομικών συμβούλων Μητρόπολης και Συνδέσμου, όπως είπατε, αλλά και των μελών του Συνδέσμου με σας για μελλοντική προσέγγιση και συνεργασία.
            Αίφνης στις 19 Ιανουαρίου 2010 και στα πλαίσια τηλεοπτικής σας συνέντευξης και αφού ερωτηθήκατε από τη δημοσιογράφο αν θα συνεργαστείτε για τα ναρκωτικά (Αντιναρκωτική εβδομάδα) με το Σύνδεσμο των κληρικών ειπώθηκαν από σας τα ακόλουθα: «Δεν έχω με τα παιδιά εκεί τίποτα. Ο πατήρ Κωνσταντίνου είναι και κανένας άλλος, ή δύο είναι. Οι άλλοι, δεν είναι, είναι άσχετοι τα παιδιά εκεί. Είναι καμιά δεκαριά είναι, οι οποίοι είναι άσχετοι. Τι συνεργασία να κάνω;».
            Το γεγονός αυτό εξέπληξε αρνητικά τους αδελφούς του Συνδέσμου, αλλά και την κοινωνία της Χίου. Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός των μελών του Συνδέσμου ως «άσχετοι», δημιούργησε σε μας και τις οικογένειές μας αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης και πιεστικά τα μέλη απαίτησαν την έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να εξετάσει το όλο θέμα και να προστατεύσει, ως οφείλει, την τιμή και την αξιοπρέπεια των συμπρεσβυτέρων αδελφών μελών του Συνδέσμου.
            Το Δ. Σ. συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010. Καταρχήν το Δ. Σ. διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία από τα 32 μέλη του Συνδέσμου –που χαρακτηρίσατε ως «άσχετους»- είναι δική σας επιλογή και χειροτονία. Ο χαρακτηρισμός όμως φαίνεται ότι επεκτείνεται σε όλα τα μέλη, άρα και στους λευκανθέντες στο ιερό θυσιαστήριο συνταξιούχους ιερείς, που συνεχίζουν εθελοντικά να καλύπτουν τα οργανικά κενά των ενοριών, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην τοπική μας εκκλησία.
            Η παλαιότερη ρήση σας, ότι όλοι οι ιερείς είναι παιδιά σας, δεν βρίσκει την επαλήθευσή της με τέτοια απαξίωση από τον Χειροτονήσαντα τους πλείστους εξ’ ημών και Κανονικό Επίσκοπο όλων.
Το Δ. Σ. ομόφωνα ζητά αφενός ερμηνεία των απαξιωτικών δηλώσεων σας και αφετέρου την ανάκλησή τους, ώστε να αποκατασταθεί η θιγείσα τιμή και αξιοπρέπεια όλων των αδελφών μας.
Το Δ. Σ. θα αναμένει την απάντησή σας για 5 εργάσιμες ημέρες, από την κατάθεση του παρόντος στην Ιερά Μητρόπολη και επιφυλάσσεται, αν δεν υπάρξει απάντηση, να πράξει τα δέοντα.

Μετά σεβασμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου   Τ. Υ.
Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κοντός                Τ. Υ.
Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Πύρρος            Τ. Υ.
Πρεσβύτερος Δημήτριος Μαρμαράς                 Τ. Υ.
Πρωτοπρεσβύτερος Μαρκέλλος Μαλαφής       Τ. Υ.
Οικονόμος Αλέξανδρος Κατσαρός                    Τ. Υ.
Οικονόμος Γεώργιος Γεώργαλος                       Τ. Υ.

Η ανωτέρω επιστολή κατατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου  τη Δευτέρα 25/2/2010 και πρωτοκολλήθηκε (48/25-1-2010), αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε.

Δόθηκε στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη τύπου της 3ης Φεβρουαρίου και δημοσιεύεται για πρώτη φορά σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: