Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Βιβλίο του αοιδίμου Πρωτοπρεσβύτερου-Αρεοπαγίτη Δημητρίου Τζούμα

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοκρατική
«Ιησούς Χριστός ο καλύτερος φίλος μας»
Δημητρίου Τζούμα , Πρωτοπρεσβύτερου -Αρεοπαγίτη
Βιβλιοπαρουσίαση
Είναι λυπηρό, όμως πολλοί από εμάς δεν μάθαμε για τον πατέρα Δημήτριο Τζούμα, παρά μετά το θάνατο του από ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να μιλήσουν γι' αυτόν δημοσίως.
Μια ευκαιρία να τον γνωρίσουμε περισσότερο, μας δίνει το βιβλίο του ιδίου που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τίτλο «Ιησούς Χριστός ο καλύτερος φίλος μας», και που μας έκανε την τιμή να μας στείλει η συγγραφέας Πόπη Χαλκιά Στεφάνου.
«Στους απλούς και ταπεινούς Χριστιανούς ανεξαρτήτως εθνότητος, φύλου και χρώματος, που λατρεύουν, αγαπούν και τιμούν τον Κύριον, με πολλήν εν Χριστώ αγάπη, και στα εγγόνια μου Εμμανουήλ, Μαρουκώ και Δήμητρα, με τις πιο θερμές ευχές μου να μείνουν στο δρόμο του Χριστού», αφιερώνει το πόνημα ο Πρωτοπρεσβύτερος –Αρεοπαγίτης ε.τ. Δημήτριος Αλεξ,. Τζούμας, το οποίο ο ίδιος προλογίζει με λόγια όπως τα παρακάτω:
«Σκέφτηκα πολύ και χρειάστηκε μεγάλη τόλμη, αλλά και θερμή προσευχή μπροστά στις εικόνες του χριστού και της Παναγίας του γραφείου μου, μέχρις ότου αποφασίσω να γράψω αυτό το βιβλίο για τον Κύριον Ημών Ιησού Χριστόν. Γιατί ανεξαρτήτως των άλλων λόγων (ελλείψεως αγιότητος βίου κλπ) δεν σπούδασα Θεολογία, αλλά Νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και ήσκησα το υψηλό, αλλά και δύσκολο λειτούργημα του Δικαστού επί 39 συνεχή έτη, ενώ του Πρεσβυτέρου, μέχρι σήμερα, επί 12 έτη.
Γι αυτό ασφαλώς, πολλοί θα διερωτηθούν, πώς ο π. Δημήτριος ασχολείται με θεολογικά θέματα και όχι Νομικά –Δικαστικά και μάλιστα –ασχολείται- με τον αρχηγόν της Πίστεώς μας. […]
Απαντά μεταξύ άλλων ως προς αυτό: «θέλησα όσο διάστημα θα κρατήσει η συγγραφή αυτού του βιβλίου, να Τον πλησιάσω περισσότερο, να ενισχύσω την προσωπική σχέση μου μαζί Του, να τον αισθάνομαι πιο κοντά μου, δίπλα μου, να ζητώ τον φωτισμό, την καθοδήγηση, τις συμβουλές και τη βοήθεια Του…»
Ίσως ο ίδιος να προαισθάνθηκε το θάνατο του, καθώς τα κείμενα του πονήματος αυτού, που πραγματικά ενδιαφέρει κάθε χριστιανό, ολοκληρώθηκαν λίγες ημέρες πριν κλείσει ο κύκλος της επίγειας ζωής του, σε ηλικία 84 ετών. Κοιμήθηκε στις 17-11-2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: