Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Νέες, περίφημες, εκδόσεις

1. Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: <<ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΣΤΑ ΨΑΡΑ>>
2. Νίκου Γ. Τσική: <<ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ (Σε βάθος αρκετών αιώνων)>>
3. 4ο Γυμνάσιο Χίου (Πιλοτικό): <<Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ (ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ -ΧΙΟΥ>>

Γράφει ο Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος, Τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Χαίρομαι –πραγματικά– ιδιαίτερα, κάθε φορά που φθάνει στα χέρια μου κάποια πνευματική εργασία με τη μορφή έκδοσης- βιβλίου, διότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν κοινωνικοί σκαπανείς οι οποίοι έχουν θέσει στη ζωή τους σε πρωτεύοντα ρόλο την καλλιέργεια του νου, του πνεύματος, της ψυχής, των γραμμάτων. Μάλιστα έχει καταφανεί ότι, η αγάπη αυτή στον πολιτισμό και τη μελέτη, δεν έχει ηλικία. Είναι διαχρονική και ως προς την ηλικία εκείνων που καταπιάνονται μαζί τους, αλλά και ως προς το χρόνο που οι μελετητές-αναγνώστες τους εντρυφούν σ΄ αυτά.

Έτσι, ιδιαίτερα χαρούμενος είμαι και τώρα που, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζω –αδρομερώς– τρεις νέες εκδόσεις, που πρόσφατα έφθασαν στα χέρια μου από τους ευγενικούς εκδότες τους.

Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: <<ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΣΤΑ ΨΑΡΑ>>

Πρόκειται για ένα από τα πάμπολλα βιβλία που έχει συγγράψει ο εκλεκτός ιστοριοδίφης των Ψαρών, κ. Δημήτριος Γ. Ανδριάνας και που θα μείνουν στην ιστορία ως μοναδικά στο είδος τους.

Έχοντας αναλωθεί επί δεκαετίες ο συγγραφέας με την ιστορία, τη λαογραφία, την παράδοση των Ψαρών, εντρύφησε και σε ένα ακόμη είδος τη γεωγραφία- φυσιολογία του μαρτυρικού νησιού. Και μέσα σε αυτήν ερεύνησε, μελέτησε και κατέγραψε το πρωτοφανές γεγονός που σημειώνεται στην περιοχή του ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να ζήσει φίδι στο νησί.

Ο συγγραφέας, έχοντας πλούσια βιβλιογραφία και μια άρτια παρουσίασή της, με πληθώρα λημμάτων και παραπομπών, κατορθώνει να παρουσιάσει όλες τις εκδοχές που υφίστανται και που δικαιολογούν στο φαινόμενο, από την ιστορία, τη θρησκεία, την παράδοση, την επιστήμη. Εν τέλει δε δικαιολογεί και την προσωπική του εκτίμηση με γνώμονα τον ρεαλισμό και την λογική. Ιδιαιτέρως γίνεται μνεία στη ραδιενέργεια, τον μαγνητισμό, τις δημώδεις παραδόσεις και τις δοξασίες γύρω από το μυστήριο που καλύπτει το γεγονός.

Στην εργασία αυτή, των 70 περίπου σελίδων, του κ. Δημητρίου Γ. Ανδριάνα, μπορεί ο αναγνώστης να διαπιστώσει για μια ακόμη φορά την μεγάλη αγάπη του για τη γενέτειρα γη και τον ζήλο για την καταγραφή της ιστορίας του γενέθλιου τόπου. Το είπαμε και άλλοτε, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Κανένας άλλος και ποτέ δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το υλικό που συνέλλεξε ο κ. Ανδριάνας και να το δώσει- μεταφέρει ατόφιο στις μετέπειτα γενιές, οι οποίες και θα πρέπει να τον μακαρίζουν για τούτο από του νυν και έως του αιώνος.

Το έργο αφιερώνει ο εκδότης-συγγραφέας στον υιό του, Γεώργιο Δημ. Ανδριάνα (εκ μητρός Δόμνας Δημ. Φουντά), Αντισμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νίκου Γ. Τσική: <<ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ (Σε βάθος αρκετών αιώνων)>>

Ο εξαίρετος συμπατριώτης μας, καταγόμενος από το Πυργί, φιλόλογος Καθηγητής και επίτιμος Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Νίκος Γ. Τσικής, έχει προβεί στην έκδοση λαμπρών πονημάτων που αφορούν στο Πυργί της Χίου. Μαζί με τον, επίσης φιλόλογο, Ισίδωρο Πρώιο και άλλους εκλεκτούς συγχωριανούς κατέγραψαν την ιστορία και την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του χωριού και τα εξέδωσαν σε ογκώδεις πολυτελείς τόμους, με τη συνδρομή του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής.

Όμως, η περισσή αγάπη για τα γλωσσικά του χωριού, και η φροντίδα για την περαιτέρω έρευνα και μελέτη τους, από τον κ. Νίκο Τσική, τον ώθησαν να προβεί, πρόσφατα, στην εμπεριστατωμένη ανάλυση μέρους των κειμένων από τα <<Προδρομικά>> (Βυζάντιο- 12ος αιώνας) αναφορικά με τη σχέση τους με την γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο Πυργί (ντοπιολαλιά) κατά τον 20ο αιώνα. Έτσι, εκδόθηκε το εγχειρίδιο υπό τον τίτλο <<Γλωσσικά παράλληλα (σε βάθος αρκετών αιώνων)>> που αποδεικνύει τη σύζευξη του βυζαντινού λόγου με την πυργούσικη ντοπιολαλιά στο διάβα των αιώνων. Πρόκειται για μια καθαρά επιστημονική καταγραφή που έρχεται να εμπλουτίσει τον τομέα της λαογραφίας και που, αναμφίβολα, θα αποτελέσει αντικείμενο της βιβλιογραφίας (πηγών- βοηθημάτων) αρκετών μελετητών του μέλλοντος.

Αξίζουν εγκάρδια συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στον κ. Νίκο Τσική διότι παραμένει πάντοτε δραστήριος και παραγωγικός, επ΄ ωφελεία των συμπολιτών του, αλλά και διότι μας καθιστά κοινωνούς των πονημάτων του αυτών.

Το έργο προλογίζει ο –πυργούσης– ιατρός κ. Μιχάλης Κούτελος, ενώ μνεία γίνεται και στους, επίσης πυργούσους, Ισίδωρο Πρώιο και Κωστή Ντούλη, όλοι τους με πλούσια, μακρόχρονη, δράση στον Σύλλογο Πυργούσων Αττικής και ιδιαίτερη αγάπη στον τόπο που τους γέννησε και γαλούχησε.

4ο Γυμνάσιο Χίου (Πιλοτικό): <<Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ (ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ -ΧΙΟΥ>>

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου το καμάρωνα από παλιά, διότι είχε επιδείξει (και επιδεικνύει) έντονη δράση, τόσο εντός όσο και εκτός των –αμιγώς– σχολικών δραστηριοτήτων. Θυμάμαι λαμπρές ημέρες δόξας και την περίοδο που διευθυντής του ήταν ένας εξαιρετικός Καθηγητής Φιλόλογος, μα κύρια άνθρωπος, ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης και με τον οποίο είχα αγαστή συνεργασία εκ μέρους του Δήμου. Το σχολείο διαθέτει μια πλούσια βιβλιοθήκη που θα ζήλευαν πολλά άλλα σχολεία ή ιδρύματα.

Στο σχολείο αυτό, τα τελευταία χρόνια, ένας θεολόγος με ζήλο και αγάπη στα γράμματα, ο Κώστας Καρατζάς, πρωτοπόρησε. Δημιούργησε ομάδες εργασίας των μαθητών και αφού ερευνούσαν, κατέγραφαν και μελετούσαν, εξέδιδαν τις εργασίες τους και εμπλούτιζαν την τοπική ιστοριογραφία, σπουδάζοντας με τον τρόπο αυτό την επιστήμη της ιστορίας αλλά και αναπτύσσοντας δεσμούς αγάπης με τον τόπο και φιλίας και συλλογικότητας σε σχέση με τους συμμαθητές τους.

Μπόρεσαν, με τον τρόπο αυτό, και εξέδωσαν πολλά τεύχη- εγχειρίδια γύρω από τοπικά μνημεία, Μονές, Εκκλησίες και αξιοθέατα της πόλης και του νησιού. Τα εγχειρίδια αυτά συνιστούν από μόνα τους αρχειακό υλικό.

Πρόσφατο δημιούργημά τους η καταγραφή της ιστορίας και παράδοσης γύρω από την Παλαιοχριστιανική Βασιλική (Κατακόμβη) του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή του Νοσοκομείου Χίου, σε κοντινή απόσταση από το σχολείο, εντός της Ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής Λέτσαινας- Χίου.

Την έκδοση επιμελήθηκαν οι Θεολόγοι Καθηγητές- κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, Δημήτρης Μπεκριδάκης και Κώστας Καρατζάς (με την παρούσα ευκαιρία να τονίσουμε ότι και ο Δημήτρης Μπεκριδάκης αναπτύσσει ένα τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο, είναι γνώστης της θρησκειολογίας, ενώ συμμετέχει εθελοντικά και στο κοινωνικό φροντιστήριο <<αλλήλων ένεκα>> το οποίο συνίδρυσε μαζί με τον ακάματο φιλόλογο κ. Λεωνίδα Πυργάρη), συμμετείχαν δε μέσα από 4 ομάδες εργασίας περί τους 18 μαθητές.

Ομολογουμένως, η εργασία αυτή ήλθε να καλύψει ένα κενό που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι, δεν υπήρχε καμία αυτοτελής έκδοση μέχρι σήμερα που να αναφέρεται στο ιερό αυτό προσκύνημα- μνημείο της πόλης μας.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους θεολόγους Δημήτρη Μπεκριδάκη και Κώστα Καρατζά, τους συμμετέχοντες μαθητές της Γ1 τάξης του 4ου Γυμνασίου και όσους συνετέλεσαν για να έλθει η εργασία αυτή στο φως της δημοσιότητας.

Το έργο των μαθητικών ομάδων εργασίας, περί την κατακόμβη του Αγ. Ισιδώρου και την εν λόγω έκδοση, είδαμε και ακούσαμε τους δύο Καθηγητές να παρουσιάζουν και αναπτύσσουν και μέσω των ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών Μέσων ενημέρωσης της Χίου.

Η έκδοση φιλοτεχνήθηκε και τυπώθηκε από τον εκδοτικό οίκο <<Άλφα Πι>> του αγαπητού μας φίλου Γιάννη Ν. Παληού.-

Χίος, Ιούλιος 2014
Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος
Τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: