Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου - πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου 

Το γεγονός ότι, μόλις δύο ημέρες πριν την μνήμη της, έγινα για δεύτερη φορά πατέρας – με τη χάρη του Θεού – δεν μου επέτρεψε να μεταβώ στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, στη Βολισσό, για να προσκυνήσω στην εόρτια μνήμη της.
Όμως, θεωρώ υποχρέωσή μου να γράψω δυο λόγια για όσα έκτροπα συμβαίνουν επί σειρά ετών στην εκεί ευρύτερη περιοχή, μήπως κάτι αλλάξει, ειδικά τώρα που όλοι διαπιστώνουν ότι ο νέος Μητροπολίτης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει πράγματα. Ξεκινώ, λοιπόν, λέγοντας ότι:

- Εφόσον το προσκύνημα είναι παγχιακό, το Δ.Σ. του θα πρέπει να απαρτίζεται από πιστούς εξ όλης της νήσου Χίου. Όσοι δε έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 9 έτη στο Δ.Σ. του προσκυνήματος θα πρέπει να αντικατασταθούν διότι η μακροβιότητα αποκτά φθορά και δημιουργεί κάστες. Μπορούν, όμως, να εξακολουθούν να προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους μέσα από έναν μόνιμο φορέα εθελοντικής διακονίας που πρέπει να συστήσει η διοικούσα Επιτροπή προς ωφέλεια και εξυπηρέτηση των σκοπών του προσκυνήματος. 

- Θα πρέπει να αλλάξει άρδην (ριζικά) ο τρόπος διάθεσης των κελιών (δωματίων) του προσκυνήματος διότι μόνον για προσκυνηματικούς σκοπούς δεν διατίθενται. Κάποιοι εκεί κάνουν διακοπές και δίχως να ΄΄πατούν το πόδι τους στην Εκκλησία΄΄. Οφείλει, λοιπόν, η διοικούσα επιτροπή να ανακαλέσει τη διάθεση των κελιών που κάποιοι θεωρούν δεδομένα κατ΄ έτος, θέτοντας κριτήρια με πρώτο την κατάθεση συστατικής επιστολής από τον Ιερέα της ενορίας εκ της οποίας προέρχεται κάθε προσκυνητής που να βεβαιώνει ότι ο αιτών έχει σχέση με την Εκκλησία και δεν πάει εκεί για διακοπές αλλά για προσκύνημα. Είναι λυπηρό κάποιοι - όντως προσκυνητές - να μην βρίσκουν δωμάτια τη στιγμή που ορισμένοι εγκαθίστανται εκεί επί μακρόν και επί σειρά ετών. Ας μας πουν ένα άλλο προσκύνημα στην Ελλάδα που υπάρχει αυτό το ΄΄χάλι΄΄. 

-Να απαγορευθεί κάθε είδους πώληση προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών) εντός του αύλειου χώρου του προσκυνήματος. Όσοι προσέρχονται δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουν γιατί ο χώρος μετατράπηκε σε χώρο εμπορίου και αναψυχής. Κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας εκτός προσκυνήματος και υπό την έγκριση Υγειονομείου, Δήμου και Δ.Ο.Υ.

- Καθίσταται αναγκαία η ίδρυση ενός μικρού βιβλιοπωλείου εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως εντός του αύλειου χώρου του προσκυνήματος ώστε τα αμιγώς εκκλησιαστικά είδη να διαθέτει η ίδια η Εκκλησία και όχι ιδιώτες, προς εξοικονόμηση ελάχιστων πόρων (εν αντιθέσει με τους ιδιώτες) υπέρ του προσκυνήματος και να μην υφίσταται καπηλεία εκ μέρους των μικροπωλητών.

-Θεωρείται απαραίτητη η απαγόρευση εντός του προσκυνήματος περιφερόμενων ημίγυμνων ανδρών και γυναικών οι περισσότεροι των οποίων, μάλιστα, ενδιαιτώνται εντός των δωματίων του προσκυνήματος (εδώ ερχόμαστε στα προηγούμενα). Επίσης, η απαγόρευση κολύμβησης τουλάχιστον κατά το διήμερο μνήμης της εορτής της Αγίας (21 και 22/07) αλλά και κατά την ημέρα απόδοσης της εορτής της Αγίας (30/07), για ευνόητους λόγους, πλησίον του προσκυνήματος. Τούτο απαιτεί συντονισμένη συνεργασία των τοπικών Αρχών.

-Τέλος, επιβεβλημένη είναι η έκδοση ενός φυλλαδίου (σε διετή ή τριετή βάση) στο οποίο θα γίνεται μνεία και παρουσίαση – αριθμητικά – σε ποιες δράσεις διατέθηκε το προϊόν (τα έσοδα δηλαδή) του προσκυνήματος. Έτσι ΄΄κλείνονται΄΄ πολλά στόματα ημετέρων και υμετέρων...! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν-

Δεν υπάρχουν σχόλια: