Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος και θαυματουργού Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος στο ομώνυμο περικαλλές παρεκκλήσιο στην περιοχή της Κηφισιάς. Ο επ’ ονόματι της Αγίας Μαρκέλλης νεόδμητος ιερός ναός βρίσκεται επί της οδού Φραγκοπούλου 25 στην Κάτω Κηφισιά και αποτελεί ενοριακό παρεκκλήσιο του ιερού ενοριακού ναού Αγίου Γεωργίου Κηφισιάς. Το γραφικό παρεκκλήσιο, το οποίο είναι ένα κόσμημα για την περιοχή, ανεγέρθηκε τα τελευταία χρόνια στη θέση ενός ξύλινου πρόχειρου ναϋδρίου και σε οικόπεδο, το οποίο δώρισε ευσεβής Χιώτης γι’ αυτό τον σκοπό. Για την ανέγερση και αποπεράτωση του ναού κατέβαλε συνειδητές προσπάθειες ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Κηφισιάς π. Θεόδωρος Γρύλλης, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά και ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς, αφού ως γνωστόν η Αγία Μαρκέλλα αποτελεί το ευλαβικό καύχημα των απανταχού της Γης Χίων και το σπουδαιότερο ιερό προσκύνημα της μυροβόλου και αγιοτόκου νήσου Χίου. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο ναός της Αγίας Μαρκέλλης Κηφισιάς κοσμείται με χιακής τεχνοτροπίας θαυμάσια φορητή εικόνα της πολυάθλου και λαοφιλούς Αγίας, η οποία αποτελούσε κειμήλιο της Αδελφότητος των Χίων της Κηφισιάς και φέρει την επιγραφή: «Τῆς ἐν τῇ Ἱερᾷ Νἐᾳ Μονῇ ἀδελφότητος ἁγιοπατεριτῶν. Ἐν Χίῳ 1912». Επίσης στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλης Κηφισιάς εορτάζει κατ’ έτος ο Σύλλογος των Χίων Κηφισιάς τον τιμώμενο στις 14 Μαΐου ένδοξο πρωτομάρτυρα της Χίου Άγιο Ισίδωρο και τους πολιούχους Αγίους Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο, των οποίων η μνήμη στις 11 Νοεμβρίου συμπίπτει με την επέτειο της απελευθερώσεως του νησιού το 1912. 

 
Ο φετινός εορτασμός της μνήμης της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος και θαυματουργού Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος άρχισε το Σάββατο 21 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας, όπου στις 7 το απόγευμα εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο. Επακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας, την οποία συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική της Κηφισιάς, της δε Λιτανείας προέστη ο οικείος Επίσκοπος κ. Κύριλλος. Την Κυριακή 22 Ιουλίου και ώρα 7 το πρωί εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ στις 7 το απόγευμα εψάλη η Ιερά Παράκληση στην ένδοξο και πολύαθλο παρθενομάρτυρα του Χριστού Αγία Μαρκέλλα τη Χιοπολίτιδα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής η μνήμη της λαοφιλούς στον ευσεβή χιακό λαό Αγίας Μαρκέλλης τιμάται πανηγυρικά στον ομώνυμο ενοριακό ναό της συνοικίας Βοτανικός των Αθηνών, στα επ’ ονόματί της παρεκκλήσια στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα, καθώς και στον θεμελιωθέντα το 1878 ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου τελείται ο κατ’ έτος πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης της από τη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «Ο Κοραής», κατά τον οποίο εκτίθεται προς προσκύνηση και η Ιερά Εικόνα της Αγίας, την οποία δώρισαν στον ναό το 1905 οι πρώτοι χιώτες έποικοι. 

   
  
  
Επικαλούμενοι τις πρεσβείες της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος και θαυματουργού Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος ας ευχηθούμε να μας ενισχύσει στον κατά Θεόν πνευματικό μας αγώνα με την αστείρευτη πίστη και αγάπη της στον Ιησού Χριστό και με τον σπάνιο ηρωισμό της στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς μας. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: