Πιέσεις για αλλαγές στο καθεστώς της ισόβιας παραμονής τους
(του Μάνου Χαραλαμπάκη από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)
Σε δύο στρατόπεδα είναι χωρισμένοι οι μητροπολίτες μπροστά στην προοπτική να μπει όριο ηλικίας για την παραμονή τους στη θέση τους. Η ηγεσία της Εκκλησίας δέχεται πιέσεις να αλλάξει το ισχύον καθεστώς της ισόβιαςπαραμονής τους και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Ιεραρχίας τον Οκτώβριο
O 55χρονος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος- από τους νέους της Ιεραρχίας- εδώ και καιρό έχει διατυπώσει την άποψη ότι η Εκκλησία πρέπει να εξετάσει το θέμα του ορίου ηλικίας. Μάλιστα, είχε θέσει το ζήτημα και αμέσως μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Χθες επανέλαβε αυτή τη θέση μιλώντας στα «ΝΕΑ»: «Εχω πάντοτε εκφράσει την άποψη ότι η Εκκλησία θα πρέπει να ρυθμίσει το θέμα του ορίου ηλικίας για τους επισκόπους. Με τρόπο δηλαδή που από τη μία να δίνει διέξοδο σε επισκόπους, οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν μπορούν να έχουν πραγματική παρουσία στη μητρόπολή τους». Τόνισε όμως πως το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε η Εκκλησία να μη στερεί και τη δυνατότητα σε «μητροπολίτες μεγάλης ηλικίαςπου όμως έχουν τις δυνάμεις τους- να συνεχίσουν να εργάζονται και να παραμένουν στα καθήκοντά τους».
Βασικός υποστηρικτής του ορίου ηλικίας για τους ιεράρχες είναι ο 72χρονος Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Είχε δηλώσει προ ετών ότι θα παραιτηθεί στα 72 του χρόνια. Και το έκανε: Το καλοκαίρι υπέβαλε την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή και τον συμβούλευσε να παραμείνει στα καθήκοντά του για ακόμη 1-2 χρόνια.
Στον αντίποδα, ο 71 ετών Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος τόνισε χθες στα «ΝΕΑ» ότι οι Κανόνες της Εκκλησίας είναι σαφείς: «Λένε ότι δεν μπορεί να υπάρχει όριο ηλικίας στους μητροπολίτες». Παρόμοια άποψη έχει διατυπώσει στο παρελθόν και ο 65χρονος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Εχει πει ότι δεν μπορεί να μπει όριο διότι «είναι αντικανονικό».
Δεν εγκαταλείπει
Κατά του ορίου ηλικίας τάσσεται και ο 57χρονος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος. «Είμαι κατά του ορίου ηλικίας. Ο επίσκοπος πρέπει να αποθνήσκει εν ενεργεία» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Εάν ο μητροπολίτης έχει προβλήματα υγείας, τότε η Εκκλησία αναλαμβάνει μέριμνα ώστε να συνεχίσει να ασκεί τα διοικητικά και πνευματικά του καθήκοντα. Μπορεί δηλαδή η Εκκλησία να τον βοηθήσει έως ότου εγκαταλείψει αυτή τη ζωή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αρχιερέων που ήταν άρρωστοι και τους οποίους φρόντιζαν έως το τέλος τους τα πνευματικά τους παιδιά. Και επιπλέον ένας... πατέρας- διότι πατέρας είναι ο επίσκοπος- δεν εγκαταλείπει το σπίτι του».
Κοντά στις απόψεις των μητροπολιτών που υποστηρίζουν ότι το όριο ηλικίας δεν είναι απαραίτητο στην Εκκλησία βρίσκεται και ο 59χρονος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας. Πριν από λίγο καιρό στο ερώτημα εάν πρέπει να μπει όριο ηλικίας είχε απαντήσει με νόημα: «Γιατί υποτιμούμε την εμπειρία και τη σοφία της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας;».
Στην Καθολική Εκκλησία
Οριο ηλικίας για τους επισκόπους ισχύει στην Καθολική Εκκλησία. Στα 75 τους χρόνια η παραίτησή τους είναι στη διάθεση του Πάπα. Και στη συνέχεια δίνεται στον Πάπα περιθώριο άλλων 5 ετών για να αποφασίσει.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Δεν αποκλείεται η αλλαγή στην ισόβια παραμονή των μητροπολιτών να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο
Γηρασμένη Ιεραρχία
ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ετών είναι στην πλειονότητά τους οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Ενδεικτικό είναι ότι οι μητροπολίτες κάτω των 50 ετών είναι μόλις 6. Ανάμεσά τους είναι ο 49χρονος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο 47χρονος Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος. Αντίθετα, σε 9 υπολογίζονται οι ιεράρχες από 80 ετών και άνω. Κοσμοσυρροή μητροπολιτών παρατηρείται στις ηλικίες μεταξύ 60 και 80.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου