Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ «ΞΥΠΝΗΜΑ» ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ (Εφημερίδα "Η Αλήθεια")

Απόσπασμα από σχετική συνέντευξη (9/6/2010)

Γράφει η εφημερίδα "Η Αλήθεια" (10/6/2010)

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ «ΞΥΠΝΗΜΑ» ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Ας μας δικάσει, μπας και τον δούμε στη Χίο

Ως ακατανόητη και νομικά αβάσιμη ακόμα και «υποβολιμαία» χαρακτηρίζουν την επιστολή της Μητροπόλεως Χίου οι ιερείς μέλη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου 
Αντιδρώντας άμεσα στην απειλή καθαιρέσεως που επισείει ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος εναντίον των μελών του συνδικαλιστικού οργάνου ο πρόεδρος του τελευταίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου σε δηλώσεις του, αφού έδειξε ακόμα μία φορά το «περιβάλλον» του επικεφαλής της εκκλησίας μας ως κυρίως υπεύθυνο για την τροπή που πήραν τα πράγματα, υπενθυμίζει και τις ευθύνες του ιδίου. 
«Αναζητήσαμε τον ιθύνοντα νου όταν πήραμε την επιστολή αυτή, αφού όσα μας απευθύνει μάς είναι ήδη γνωστά. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε πως συνδέεται η δημιουργία ενός σωματείου με όλες τις νόμιμες διαδικασίες με το «έγκλημα της συνωμοσίας και φατρίας κατά μητροπολίτη» σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες», όπως υποστηρίζει η επιστολή της Μητρόπολης. 
Όσον αφορά το θέμα της χειροτονίας διακόνου που καταγγέλθηκε ως παράνομη από το Σύνδεσμο και επισημαίνεται στην ίδια επιστολή ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου απάντησε και τα εξής:
«Εμείς ούτε απειλήσαμε ούτε απαγορεύσαμε στο Μητροπολίτη την χειροτονία. Απλώς επισημάναμε ότι δεν έγινε νόμιμα και ότι καθήκον και δικαίωμά μας είναι να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα. Αν ο Μητροπολίτης δε δέχεται ούτε αυτό, τότε σημαίνει ότι θέλει να λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο παρά τον όρκο του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους.
Όσον αφορά το θέμα των αποφοίτων της σχολής Βυζαντινής Μουσικής ζητήσαμε τον κατάλογο των αποφοίτων για να ελέγξουμε την παραγωγικότητα της σχολής που οι ενορίες συντηρούν οικονομικά και για να δούμε τους αποφοίτους που αύριο πιθανόν να προσλάβουμε -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης- ως ψάλτες.
«Για αυτό και κρίθηκε ως αδικαιολόγητη η άρνηση της Μητρόπολης να δώσει τα ονόματα, και πρόσχημα η αναφορά περί προσωπικών δεδομένων που πρέπει να προστατευτούν», τόνισε. 
Αναφερόμενος και στον ίδιο τον Μητροπολίτη ο π. Γ. Κωνσταντίνου είπε και τα εξής:
«Η επίκληση των ιερών κανόνων για εμάς δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο οι ιεροί κανόνες δεν ισχύουν μόνο για τον κατώτερο κλήρο αλλά και για επισκόπους. 
Η μητρόπολη δρα σαν να μη βρίσκεται σε δημοκρατία, αρνούμενη π.χ. να παραλάβει και να πρωτοκολλήσει έγγραφα ή αρνούμενη να δεχθεί το Σύνδεσμο. Πού βρίσκεται, λοιπόν, το πατρικό και στοργικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη; Ο επίσκοπός μας παραμένει για εμάς πατέρας αλλά καλός πατέρας είναι μόνο για ορισμένους. Αφού το λίγο χρόνο που είναι στη Χίο ακούει και παραδέχεται μόνο τα κελεύσματα ορισμένων. Ενώ εμείς δεν τον βλέπουμε ποτέ. Χαριτολογώντας ένας ιερέας μου είπε ότι, αν γίνει δικαστήριο, τουλάχιστον εκεί θα τον δούμε».
Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: