Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ τους «Συνδεσμίτες» (εφημερίδα Πολίτης)

Γράφει σήμερα ο "Πολίτης"

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ τους «Συνδεσμίτες»

ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αν ήθελε να επιδείξει πυγμή, όφειλε να το είχε κάνει από την αρχή και προς πάσα κατεύθυνση. Τώρα ο Σεβασμιότατος, με την απόφασή του να απειλήσει μονομερώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου ότι αν δεν «επανεντροχιασθούν» θα υποχρεωθεί να πράξει όσα οι ιεροί κανόνες ορίζουν, στην ουσία ο ίδιος ρίχνει κάθε πιθανότητα γέφυρας και φέρνει πιο κοντά χρονικά το ενδεχόμενο ισχυρών αναταράξεων στο χώρο της τοπικής Εκκλησίας.
Με την επιλογή αυτή, βέβαια, αναλαμβάνει πια ο ίδιος την ευθύνη των όποιων επιπτώσεων από την ακραία στάση του. 

«Σας προσκαλώ να επανεντροχιασθείτε»

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΡΙΧΝΕΙ... ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Βαθαίνει απειλητικά το ρήγμα στις σχέσεις του Μητροπολίτη με τον Σύνδεσμο Κληρικών Χίου, με τον κ.κ. Διονύσιο να απειλεί ευθέως ότι θα υποχρεωθεί να κινήσει διαδικασίες που απορρέουν από την απόλυτη ελευθερία που του παρέχουν οι Ιεροί Κανόνες, στην περίπτωση που τα μέλη του Διοικητικού Συμ βου λίου του Συνδέσμου δεν «επανεντροχιασθούν» στο βαγόνι της αποδοχής εκ μέρους τους της απόλυτής του εξουσίας.
Με ατομική επιστολή προς όλα τα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου ο Σεβασμιότατος τα κατηγορεί ότι έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα, διολισθαίνοντας σε νομικά επιχειρήματα, δρώντας επί της ουσίας ως συνδικαλιστικό όργανο, αντί να προσεγγίζουν τα ζητήματα με την τακτική του «πίστευε και μη ερεύνα», όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στο χώρο της τοπικής Εκκλησίας.
Με ύφος αυστηρό, που δεν επιδέχεται παρερμηνείας για τις προθέσεις του, ο Σεβασμιότατος ανάβει ο ίδιος το φιτίλι της σύγκρουσης, με απρόσμενες διαστάσεις για το εκκλησίασμα, καθώς, αν προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σχίσμα τη Χιακή Εκκλησία, δίχως να έχει επιχειρήσει ποτέ μέχρι σήμερα να επικοινωνήσει με τους διαφωνούντες με τη συμπεριφορά του κληρικούς.

Επισκοπικό Δικαστήριο;

Στην περίπτωση που η απειλή του κ.κ. Διονυσίου τεθεί σε εφαρμογή, στην ουσία συστήνεται Επισκοπικό Δικαστήριο για να επιληφθεί του θέματος. Το Επισκοπικό Δικαστήριο συγκροτείται από το  Μητροπολίτη ως πρόεδρο, δύο ιερείς της περιφέρειας ως τακτικά μέλη και άλλοι δύο ως αναπληρωματικά. Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν είναι επίπληξη, στέρηση μισθού, χρηματικό πρόστιμο, Αργία μέχρι ενάμιση χρόνο από κάθε ιεροπραξία, ακόμα και έκπτωση από το αξίωμα.

Δεν υποκύπτουν

Επισήμως τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Κληρικών δεν απάντησαν στην πρόκληση του Μητροπολίτη, κατά πληροφορίες, όμως, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένα να υποκύψουν, αλλά δεν αποκλείεται να δώσουν έμπρακτα την απάντησή τους, ποντάροντας στη δικαίωσή τους στη Δικαιοσύνη για το θέμα της αντικανονικής, όπως υποστηρίζουν, χειροτονίας διακόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: