Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Απρίλιο

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 153ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με αφορμή τα δημοσιεύματα κατά τα οποία κατετέθη αίτηση ακυρώσεως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας σχετικώς με την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες των Δικαστηρίων αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση κατά την ένδικη διαδικασία και έδωσε εντολή στον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου να αντιμετωπίσει το θέμα νομικώς.
Παραλλήλως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές θα μελετήσει το θέμα ευρύτερα για να παρουσιασθούν η θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που νοηματοδοτούν τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και την αξία της ετερότητος, και επί πλέον τον σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σύμφωνα άλλωστε και με την συνθήκη της Λισαβώνος. 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για την πορεία του προγράμματος «ΝΕΟΙ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 6 περιφερειακά Φεστιβάλ Νεολαίας, θα υλοποιηθεί από 2 – 15 Μαΐου 2010, στις Ιερές Μητροπόλεις Λαρίσης και Τυρνάβου, Νέας Σμύρνης, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Περιθεωρίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Πατρών. Θα συμμετάσχουν περίπου 2.500 Έφηβοι και Νέοι, από 45 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, για την διοργάνωση τριών Ημερίδων ανά την Ελλάδα, με σκοπό την ενημέρωση των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων, για την διακονία της Εκκλησίας μας και τον συντονισμό των επί μέρους δράσεων, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και καταστάσεων, με την ευκαιρία της ανακηρύξεως του έτους 2010 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως έτους για την καταπολέμηση της «Φτώχειας» και του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».
– την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων για την συμμετοχή του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αδαμαντίου Αυγουστίδη, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ποιμαντική των Νοσηλευτηρίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2010.
– την σύσταση και την λειτουργία του Ενοριακού Παιδικού Σταθμού του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ο Άγιος Ανδρέας», της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη :
– την πρόταση του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, να θέσει υπό την αιγίδα της Εκκλησίας την «8η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης», η οποία πρόκειται να συνέλθει στο Μεσολόγγι, από 23ης έως 26ης Ιουνίου ε.ε.
– την πρόταση της «ΑΤΟΥ Εκδοτική – Εκθεσιακή Ανώνυμος Εταιρεία» να θέσει υπό την αιγίδα της Εκκλησίας την «Έκθεση αντικειμένων Εκκλησιαστικής Τέχνης», η οποία πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα, από 16ης έως 19ης Μαΐου 2010.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από έκθεση που υπέβαλε ο Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, στις 30 Μαρτίου 2010, στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από 10,5 περίπου τόνους ρουχισμού, σχολικών ειδών και τροφίμων, καθώς επίσης και από ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να ενημερώνεται τακτικώς το Σώμα από τους Διευθυντές των Υπηρεσιών της εκλήθη ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας για να ενημερώσει τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο ο οποίος είχε διενεργηθεί στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, την πορεία των οικονομικών μετά τις σχετικές υποδείξεις, την υλοποίηση του νέου προγράμματος του Σταθμού και την βελτίωσή του. Μετά την ενημέρωση και τις σχετικές απαντήσεις, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ευχαρίστησε τον Διευθυντή και έδωσε τις δέουσες οδηγίες.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: