Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εξωκλησιών της Χίου από την ομάδα των Γ. Μισετζή, Μ. Ρωξάνα και Μ. Παππά

Γράφει ο Πολίτης (26/1/2010):
Στα εξωκλήσια της Χίου με ένα... κλικ!


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΜΙΣΕΤΖΗΣ, ΡΩΞΑΝΑΣ, ΠΑΠΠΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ



Αντί να αφήνουμε στα χέρια του Θεού ή της έμπνευσης των μελών της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του νησιού την τουριστική μας ανάπτυξη και όχι μόνο, η τριάδα Μισετζή- Ρωξάνα- Παππά δείχνει το δρόμο για την φθηνή, αποτελεσματική και άρτια προβολή του νησιού μας και των ομορφιών του μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας τον ψηφιακό χάρτη που οι ίδιοι επιμελήθηκαν και με τα εξωκλήσια μας. Δείχνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές εκμετάλλευσης θεματικού τουρισμού, όπως του
θρησκευτικού, και προκαλώντας τους τοπικούς μας άρχοντες να φύγουν από την πεπατημένη και να δουν... το Φως. Αμήν!
Τι κοινό έχουν ο Άγιος Ισίδωρος στα Ψαρά, οΆγιος Εύπλος, ο Άγιος Θαλλελαίος, ο Άγιος Ασώματος, ο Ταξιάρχης και τόσοι άλλοι;
Είναι όλοι καταχωρημένοι στην καινούργια προσπάθεια που ολοκληρώνει σε λίγο χρονικό διάστημα η ομάδα των Γ. Μισετζή, Μ. Ρωξάνα και Μ. Παππά, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να χαρτογραφήσουν τα μοναστήρια και τα εξωκλήσια μας και να μας δώσουν τη δυνατότητα να τα έχουμε στον υπολογιστή μας με ένα κλικ.
Η ομάδα καταγραφής του νέου γεωφυσικού-τοπωνυμικού χάρτη της Χίου συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της και το εμπλουτίζει αφήνοντας τα αποτελέσματά του παρακαταθήκη για τους περιπατητές, τους λάτρεις της χιώτικης φύσης αλλά και τους απλούς εκδρομείς.
 
Η ιδέα

Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης, τα μέλη της ομάδας «έπεφταν» πάνω σε εκκλησιές και εξωκλήσια. Κάποια από αυτά μοναδικής αρχιτεκτονικής, άλλα εγκαταλελειμμένα, άλλα περιποιημένα και κάποια αλλοιωμένα σε ό,τι αφορά το ύφος τους και την αρχιτεκτονική τους, από το «σύγχρονο» ανθρώπινο χέρι.
Όλα αυτά τα εκκλησάκια ένα προς ένα, από τη μια άκρη του Νομού μέχρι την άλλη αποφάσισαν να τα εντοπίσουν στο χάρτη, να τα καταγράψουν, και να τα απαθανατίσουν με το φωτογραφικό τους φακό.
Η καταγραφή ξεκίνησε πριν από 2-3 χρόνια κι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 μήνες.
Όπως εξήγησε ο Γ. Μισετζής στον «π», «τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο καταγραφής των τοπωνυμίων, των εκκλησιών και των εξωκλησιών σε όλο το Νομό, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τους Δήμους Αμανής, Καρδαμύλων, Ομηρούπολης, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας, Οινουσσών και Ψαρών και μένουν σε εκκρεμότητα οι Δήμοι Καμποχώρων, Αγίου Μηνά και Χίου».
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας η οποία έγινε χωρίς κανένα κόστος για κάποιον τοπικό φορέα αλλά βασίστηκε στην προσωπική εργασία και το μεράκι των τριών θα έχει σημαντικά οφέλη, φτάνει να αποφασίσει κάποιος να τα «εκμεταλλευτεί». Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του εκκλησιαστικού- θρησκευτικού τουρισμού, με συγκεκριμένα δρομολόγια, διαδρομές, εκδρομές για τους συμμετέχοντες.
 
Ένα «κλικ» μακριά από την τουριστική προβολή
 
Η ομάδα φωτογραφίζει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στο Νομό και τα «ανεβάζει» στο http://www.panoramio.com/user/715904 από όπου μπορεί κάθε χρήστης διαδικτύου σε όλο τον κόσμο να επισκεφτεί το νησί μας. Ανοίγοντας τις καρτέλες δεξιά στην οθόνη που θα εμφανιστεί μπορούμε να δούμε φωτογραφίες σε κάθε πιθαμή της Χίου μας, σε κάθε χωριό ξεχωριστά. Αυτό το μέσο, ο Γ. Μισετζής υποστηρίζει ότι μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουριστικής προβολής του νησιού μας. «Είναι μια ανέξοδη δωρεάν διαδικασία η οποία θα μπορούσε μέσω της σύγχρονης μεθόδου προώθησης ιστοσελίδων, (search engine optimization, google adwards , pay per click και άλλων), να αποτελέσουν την κορωνίδα της τουριστικής μας προβολής σε όλες τις θεματικές δραστηριότητες όπως καταδυτικός, σπηλαιολογικός, πεζοπορικός, ποδηλατικός, περιηγητικός, θρησκευτικός τουρισμός, κ.τ.λ..
Προτάσεις σαν και αυτήν έχουν πολλές φορές παραδοθεί στα χέρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και του Νομάρχη, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα απλά επειδή η οικονομική ανάπτυξη της Χίου δεν τους ενδιαφέρει» σημειώνει καυστικά.

Το αποτέλεσμα

«Από όλη αυτή την προσπάθεια πιστεύουμε ότι με την καταγραφή των εξωκλησιών και όχι μόνο, συμβάλλουμε κι εμείς στην καταγραφή της πολιτιστικής κι αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην όπως εμείς την εννοούμε προοπτική ανάπτυξης αυτού του τόπου και προκαλούμε- προσκαλούμε κάποιον φορέα ή ιδιώτη να προχωρήσει κι άλλο τη δική μας προσπάθεια», τονίζει ο Γ. Μισετζής. Τα δείγματα γραφής της συγκεκριμένης ομάδας από τον ψηφιοποιημένο χάρτη μέχρι την εξέλιξη και τοποθέτηση ενός συστήματος εντοπισμού και κίνησης των εμπορικών και επιβατηγών πλοίων που κινούνται πέριξ της Χίου σε ακτίνα 100 ναυτικών μιλίων εγγυώνται την επιτυχία και της συγκεκριμένης δουλειάς και προκαλούν όποιο φορέα επιθυμεί να τα αξιοποιήσει.
Α.Κ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: