Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ημερολόγιο Λυκείου Καλαμωτής - 12 μήνες με τον Άγιο Νεκτάριο


Στον Άγιο Νεκτάριο είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο, που εξέδωσε το Γενικό Λύκειο Καλαμωτής, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Ο Άγιος Νεκτάριος και τα επαγγέλματα-διακονήματα που συνδέονται με το βίο του «90 έτη από την οσιακή του κοίμηση», με υπεύθυνες καθηγήτριες τη Βικτώρια Βοξάκη και τη Σοφία Παγίδα και τη συμμετοχή 27 μαθητών και μαθητριών της Α’ και Β’ τάξης.
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή του Αγίου και να εμπνευστούν από αυτήν, ώστε να αποτελέσει ένα υγιές πρότυπο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και ασφαλή οδηγό για τη ζωή τους.
Φωτογραφίες από τις αφιερωμένες στον Άγιο εκκλησίες σε Λιθί, Ελάτα και Καλαμωτή, από τη σημερινή όψη του σπιτιού στο οποίο κατοικούσε στο Λιθί, από τη Νέα Μονή, όπου σώζεται τμήμα από τα άγια λείψανά του, από τη Μητρόπολη, όπου φυλάσσονται τα άμφιά του καθώς και από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, που ίδρυσε ο ίδιος, εμφανίζονται στις σελίδες του κάθε μήνα ξεχωριστά, αποκαλύπτοντας σταδιακά πτυχές της πολύπλευρης προσωπικότητάς Του.



Τιμώντας τον Άγιο Νεκτάριο
Ένα βήμα πιο κοντά στη θρησκεία πηγαίνει το Λύκειο Καλαμωτής, με το ημερο-λόγιο που παρουσίασε για τη νέα χρονιά, με τίτλο «Ο Άγιος Νεκτάριος και η Χίος», το οποίο εκδόθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Ο Άγιος Νεκτάριος και τα επαγγέλματα – διακονήματα που συνδέονται με το βίο του (90 έτη από την οσιακή του κοίμηση» με υπεύθυνες καθηγήτριες την Βικτωρία Βοξάκη και την Σοφία Παγίδα και με τη συμμετοχή 27 μαθητών και μαθητριών από την Α΄ και Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου Καλαμωτής.
Επέτειος 90 χρόνων
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Νεκτα-ρίου, ενός χιακής καταγωγής Αγίου, οι ιθύνοντες του σχολείου αποφάσισαν, στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος, να αφιερώσουν μία σειρά μαθημάτων στον Άγιο Νεκτάριο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των υπεύθυνων καθηγητριών, «σκέψη μας ήταν να τονίσουμε τη σχέση του Αγίου Νεκταρίου με τη Χίο. Γι’ αυτό στις δύο πρώτες από τις εσωτερικές σελίδες του ημερολογίου παραθέσαμε το βίο του Αγίου Νεκταρίου με ιδιαίτερη αναφορά στους σταθμούς της ζωής του που τον συνδέουν με το νησί μας. Τόσο ο σύντομος βίος του Αγίου, όσο και τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, οι οποίες κοσμούν τη σελίδα του κάθε μήνα, έχουν γραφεί από τη θεολόγο Βικτωρία Βοξάκη. Τα κείμενα αυτά αφενός αναφέρονται σε λόγια ή περιστατικά της ζωής του, που μας αποκαλύπτουν την αγιότητά του, καθώς και σε σημαντικούς σταθμούς του βίου του, και αφετέρου επεξηγούν τις φωτογραφίες».
Παράλληλα, το ημερολόγιο περιέχει φωτογραφίες από τις αφιερωμένες στον Άγιο εκκλησίες του στο Λιθί, στην Ελάτα και στην Καλαμωτή, καθώς και εικόνες του Αγίου που βρίσκονται σε Ναούς της Χίου, εκ των οποίων η μία αγιογραφήθηκε από τον ανιψιό και βαφτισιμιό του Αγίου. Ακόμη τη σημερινή όψη του σπιτιού στο οποίο κατοικούσε ο Άγιος στο Λιθί, καθώς και φωτογραφίες από τη Νέα Μονή της Χίου, όπου σώζεται τμήμα από τα άγια λείψανά του, και από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου όπου φυλάσσονται τα άμφιά του. Επίσης περιέχει φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, το μοναστήρι που ο ίδιος ο Άγιος ίδρυσε και με προσωπική εργασία και χρήματα έχτισε.
Το πρόγραμμα
Στόχος του προγράμματός μας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, να εμπνευστούν από αυτήν και να αποτελέσει ένα υγιές πρότυπο για τη δια-μόρφωση του χαρακτήρα τους και ασφαλή οδηγό για τη ζωή τους μέσα σε μια κοινωνία που πορεύεται δυστυχώς χωρίς αρχές και αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: