Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Αρχιεπίσκοπος Ξεκίνησε «ανένδοτο» κατά της απείθειας κληρικών και επισκόπων

του Αντώνη Τριανταφύλλου από το Amen.gr


«Τώρα θα σας μάθω ποιος είναι ο άφωνος! Τελείωσαν όλα, δεν πρόκειται στο εξής να επιτρέψω οποιαδήποτε υποψία κακοδιαχείρισης». Άφωνοι έφυγαν από το ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη όσοι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κλήθηκαν στην τακτική ιερατική σύναξη το απόγευμα της Τετάρτης. Αντίκρισαν ένα εντελώς διαφορετικό Αρχιεπίσκοπο, καθώς ο κ. Ιερώνυμος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τους ιερείς της επαρχίας του.


Οι παριστάμενοι κληρικοί μετά το τέλος της σύναξης προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε προηγηθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος προς τους κληρικούς της επαρχίας του προσάπτοντας τους απείθεια στις εντολές του και κακοδιαχείριση, τόσο των οικονομικών των ενοριών τους, όσο και των διοικητικών πεπραγμένων. Ο τόνος της φωνής του ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλός. Μάλιστα πολλοί παριστάμενοι ιερείς δεν περίμεναν μια τέτοια «έκρηξη», κάτι που τους έφερε σε αμηχανία, αφού ουδείς επιχείρησε να αντικρούσει κάτι από τα λεγόμενα του κ. Ιερώνυμου.

Την ίδια ώρα αρκετοί συνάδελφοι τους έχουν περιπέσει σε δυσμένεια. Περίπου 50 κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών βέβαια είχαν συνειδητοποιήσει εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί. Όχι μόνο δεν κλήθηκαν να παραστούν στη σύναξη, αλλά τους ζητήθηκε και η παραίτηση από τη θέση του προϊσταμένου των ενοριών τους. Ήδη από το πρωί στο μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης έφταναν συνεχώς φάκελοι ενοριακών ναών με υπογεγραμμένες τις παραιτήσεις των ιερέων.

Η «έκρηξη» του Αρχιεπισκόπου είχε ως αιτία την απείθεια αρκετών κληρικών να συντάξουν μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου και να καταθέσουν οικονομικό απολογισμό της ενορίας τους. Η οργίλη αντίδραση του κ. Ιερώνυμου δεν περιορίστηκε μόνο στην απείθεια των κληρικών αλλά και στην παγιοποιημένη πρακτική των λεγόμενων «τυχερών» τα οποία έχει «αφορίσει» ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή της εκλογής του και συνεχίζει να καταπολεμά.

Για αρκετούς ιερείς τα όσα συνέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης δεν είναι παρά μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τους ξεκαθάρισε ότι εφεξής θα αλλάξει άρδην τη συμπεριφορά του έναντι οποιουδήποτε κρούσματος κακοδιαχείρισης και απείθειας. Φαίνεται πως τα όσα είπε ο κ. Ιερώνυμος δεν αφορούν μόνο τους κληρικούς, αλλά και επισκόπους.

Τα γεγονότα στην ιερατική σύναξη της Τετάρτης συζητούνται έντονα όχι μόνο από κληρικούς, αλλά και αρχιερείς. Μάλιστα, αρκετοί μητροπολίτες εμφανίζονται έκπληκτοι από το ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου. Δεν είναι δε λίγοι αυτοί που ανησυχούν για το τι θα αντικρίσουν μπροστά τους στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: