Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΏΝ ΧΙΟΥ «ΕλπιΖΩ»

Γράφει η εφημερίδα "Πολίτης" (Δευτέρα 6/7/09) στη 2η σελίδα:
«Ο φόβος και η άγνοια σκοτώνουν πριν από τον καρκίνο»

«Η λέξη καρκίνος δεν σκοτώνει, η άγνοια έχει οδυνηρά αποτελέσματα. Ελάτε κοντά μας να λειτουργήσουμε σαν μία δυνατή ομάδα και μία δεμένη οικογένεια, που θέλει, ξέρει και μπορεί να βοηθάει τα μέλη της σε όλους του τομείς».
Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να στείλει με τη δύναμη του τύπου προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου με τη εύγλωττη επωνυμία «ΕλπίΖΩ», στην πρώτη ιδρυτική και ενημερωτική συνέντευξη τύπου που έδωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χίου.
Οι Δ. Μυωτέρης, Μ. Σταμούλη, Κ. Γλύκα, Τ. Βογιατζή και Μ. Πλειάνθου, παρουσίασαν το πλαίσιο στο οποίο έχουν κινηθεί από την πρώτη μέρα της ιδρυτικής τους επαφής τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, που έχουν κατακτήσει την νομική τους υπόσταση και την κοινωνική τους αποδοχή, αλλά και τις ενέργειες που έχουν να κάνουν ακόμη, έως τις αρχές του Σεπτέμβρη που θα εκλεγεί το πρώτο επίσημο διοικητικό τους συμβούλιο. Παράλληλα όμως δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν και τούς φορείς που τους έχουν στηρίξει στην δύσκολη προσπάθεια που κάνουν.

Το κακό
Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουν πρώτα από όλα να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των ίδιων των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, που πρέπει να απαλλαγούν από την προκατάληψη της «επάρατης» ή «κακιάς» αρρώστιας, που ούτε το όνομα της δεν έλεγαν, που δεν πρέπει κανένας να μάθει ότι τους βασανίζει, για λόγους κοινωνικής ιδεοληψίας.
« Η άγνοια σκοτώνει κι όχι η λέξη και η δημοσιοποίηση της. Με το να τη λένε, δεν σημαίνει ότι οι μεν θα πεθάνουν σίγουρα, και οι δε, θα κολλήσουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγουν τους δακτυλοδεικτούμενους, όπως γινόταν παλιά», φώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.
Με την τελευταία αναφορά δεν θέλησαν να πετύχουν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, από το να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις που σώζουν ζωές.

Υποδομή
Όλα αυτά όμως θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά, μέσα από την κοινή κάλυψη, υποστήριξη και δράση που μπορεί να προσφέρει ένας δυνατός και άρτια πλαισιωμένος σε ανθρώπινη και υλικοτεχνική υποδομή σύλλογος.
« Ο καρκίνος απαιτεί μία μάχη με καλή ψυχολογία. Ας βάλλουμε στη φαρέτρα των όπλων μας ένα ακόμη όπλο, το σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου, και την προσπάθεια που κάνει για την ενημέρωση, την πρόληψη και τελικά την εξοικείωση με την ασθένεια. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος δεν πεθαίνει από τον καρκίνο, αλλά από τον φόβο και την άγνοια που είχε για την αρώστεια», τόνισαν στις τοποθετήσεις τους.

Σκοποί.
Όπως τονίστηκε, σκοποί του σωματείου, είναι :
1. Η με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο βοήθεια και υποστήριξη των πασχόντων μελών του σωματείου και των οικογενειών τους.
2. Η ψυχολογική προετοιμασία όσων πρόκειται να υποβληθούν σε οποιασδήποτε μορφής θεραπεία, γιά την αντιμετώπιση κάθε μορφής καρκινώματος και η υποδοχή των νέων μελών, για να μπορέσουν να προετοιμασθούν στην αντιμετώπιση των αναγκών της μελλοντικής καθημερινής ζωής του καρκινοπαθούς.
3. Η καλλιέργεια οικογενειακού κλίματος αλληλοϋποστήριξης και αγάπης μεταξύ των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, κάτι το οποίο βοηθάει στην ψυχική ηρεμία και την όσο το δυνατόν πληρέστερη αποκατάστασή τους.
4. Η συμβολή στην απομυθοποίηση της ασθένειας.
5. Η εύρεση οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών του σωματείου και την παροχή οικονομικής στήριξης πρός τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.
6. Η αναβάθμιση των νοσοκομειακών υποδομών και η συνεργασία με τους γιατρούς για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και ενημέρωσης στα χωριά.
Μέσα επίτευξης των σκοπών
Με βάση τις παραπάνω αναγκαιότητες, ο νεοσύστατος σύλλογος με περισσή επιμέλεια και δραστηριοποίηση, προχωρά στη δημιουργία θεματικών ομάδων ψυχολογικής και πρακτικής υποστήριξης των μελών του. Σε δεύτερο επίπεδο θα δημιουργηθούν ομάδες με μέλη από το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών με σκοπό την πολύπλευρη υποστήριξή τους, και την διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων τους.
Όλες οι ομάδες θα οργανωθούν και θα συντονίζονται από επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας.

Διεκδικώ
Με δεδομένο το ότι ο νομός μας έχει ενταχθεί, μετά από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ζώνη υψηλής επικινδυνότητας, ο σύλλογος τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνουμε στο εξής παθητικοί αποδέκτες του προβλήματος, και ότι έχουμε την δύναμη και την ευκαιρία να αλλάξουμε, όχι μόνο την δική μας, αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι και σε αυτόν τον τομέα «ζω, σημαίνει διεκδικώ», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: