Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Η μνήμη του Ιερού Χρυσοστόμου, προστάτη Αγίου του Συνδέσμου


Την 13η Νοεμβρίου όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τιμάται η μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο οποίος εκοιμήθη την 14η Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. ανήμερα της εορτής του Σταυρού. 

Τον χρυσορρήμονα Πατέρα και Οικουμενικό Διδάσκαλο της Εκκλησίας μας έχει ως προστάτη Άγιο του ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Από το 2008 τελείται ανελλιπώς κατά την παραμονή της εορτής, Μέγας Εσπερινός με τη συμμετοχή Κλήρου και Λαού. 

Το 2008 ιστορήθηκε η Ιερά Εικόνα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου δια χειρός του αγιογράφου κ. Μάρκου Τσαμπλάκου και προσφέρθηκε στον Σύνδεσμο. Η Εικόνα που φέρει την επιγραφή: "Μνήσθητι Ἃγιε τῶν μελῶν τοῦ Συνδέσμου Κληρικῶν Χίου Χείρ Μάρκου Τσαμπλάκου, Χίος 2008" μεταφέρεται σε κάθε Ενοριακό Ναό, στον οποίο αποφασίζεται η τέλεση της εορτής και παραμένει εκεί επί ένα έτος, μέχρι τον επόμενο εορτασμό.

Ο πρώτος εορτασμός, 2008, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου (2011 και 2018), στην έδρα του Συνδέσμου, ενώ τα επόμενα χρόνια ως το 2019, έγινε στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Χίου (2009), στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς (2010, 2013 και 2019), στον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Λιβαδίων (2012), στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου (2014), στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαρκαίνης (2015 και 2016), στον Ι. Ν Αγίου Τρύφωνος Κάμπου (2017).

Για την φετινή χρονιά το Δ.Σ. είχε αποφασίσει τον εορτασμό στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεστών την 12η Νοεμβρίου. Λόγω των περιοριστικών μέτρων ο εορτασμός αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2021, όπου εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Ιερού Χρυσοστόμου.


Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, όπου παραμένει η Ιερά Εικόνα του Αγίου τελέστηκε, σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου από τον Εφημέριο του Ναού και Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, ο οποίος τόσο στην Προσκομιδή, όσο και στην Εκτενή Δέηση της Θ. Λειτουργίας μνημόνευσε υπέρ υγείας των μελών του Συνδέσμου και όλου του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς μας και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών και συλλειτουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: