Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΧΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ "ΑΛΦΑ ΠΙ"

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- τακτικού μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Μέσα στην απάθεια που προξένησε στις ημέρες μας -ημέρες δίψας πνευματικής- η ευμάρεια των προηγούμενων δεκαετιών, εξαργυρωμένη σήμερα από την εξαθλίωση και την ένδεια των σύγχρονων Ελλήνων, οι νέες εκδόσεις τοπικού χαρακτήρα, έρχονται ως βάλσαμο στον πνευματικό μας στίβο.

Ιδιαίτερα, οι καλαίσθητες, προσεγμένες και ποιοτικές εκδόσεις του εκδοτικού Οίκου <<Άλφα Πι>> του φίλου Γιάννη Παληού (και της εκλεκτής ομάδας του) συνιστούν τη δροσιά εκείνη, που έρχεται να ανακουφίσει τον φλογιζόμενο από το καμίνι του ψυχικού καύσωνα, αναγνώστη τους.

Τις τελευταίες ημέρες, στα χέρια μου έφθασαν δυο νέες εκδόσεις του Οίκου <<Άλφα Πι>>.

****************************************************************

Γεωργίου Μαρμαρινού

Καθηγητού Φυσικής- Επίτιμου Γυμνασιάρχη 

<<Η Παιδεία μου κατά τη ροή του χρόνου>>

Πρόκειται για μια όμορφη αφηγηματική αυτοβιογραφία, του γνωστού –για την προσφορά του, σε επιμέρους τομείς του κοινωνικού βίου– συμπολίτη μας, καθηγητού κ. Γεωργίου Μαρμαρινού.

Στο 170 περίπου σελίδων βιβλίο του, ο κ. Μαρμαρινός ξεκινά με τη γέννηση, τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τις σπουδές, τη στρατιωτική θητεία, την πολύχρονη υπηρεσία του στον χώρο της παιδείας-εκπαίδευσης. Ακολουθούν σημειώματα, άρθρα, παρατηρήσεις, συμβουλές σοφές και διδακτικές προς νεωτέρους αλλά και μεγαλυτέρους.

Στο βιβλίο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί σφαιρικά και εμπεριστατωμένα όσα ο κ. Μαρμαρινός πάσχισε και κατόρθωσε να λάβουν <<σάρκα και οστά>> έπειτα από δικές του παρεμβάσεις. 

Επιπλέον, ο ζήλος του για το κυνήγι (θήρα) και το ψάρεμα, η δράση του στο Σκοπευτικό Όμιλο Χίου, η εμπλοκή του με το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, η ενασχόλησή του με τη διάσωση και ανάπτυξη του Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής του παλαίφημου Γυμνασίου Αρρένων, αποτελούν επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, που καταπιάνεται κι ξεδιπλώνει στα μάτια μας με γλαφυρό τρόπο και λόγο που ρέει γρήγορα και διαβάζεται άνετα.

Επίσης, τα πειράματα, οι ευρεσιτεχνίες του και οι εύστοχες επισημάνσεις του για περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα, εμπεριέχονται στην υπό αναφορά έκδοση, η οποία διανθίζεται και από -σχετικά- πλούσιο φωτογραφικό και αναμνηστικού χαρακτήρα λοιπό υλικό. 

Το βιβλίο ο συγγραφέας αφιερώνει στον μεγάλο ευεργέτη της Χίου Γεώργιο Σταύρου Λιβανό και την οικογένειά του. Μάλιστα, όπως –χαρακτηριστικά– αναφέρει <<Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ- Στην παράκλησή μου επισκευής συγκεκριμένης κτηριακής βλάβης, ερχόμενος από την Ελβετία την άλλη μέρα στο σχολείο, ήλθε αυτοπροσώπως. Πρόσφερε την πιο φιλική λύση. Διπλασίασε τον αύλειο χώρο, κατασκεύασε βοηθητικούς χώρους κατά το πρότυπο των Ελβετικών Κολλεγίων, παρέχοντας στα παιδιά μας την άνεση των εφήβων της Ελβετίας>>.

Τον αγαπητό μας, καθηγητή κ. Γεώργιο Μαρμαρινό συγχαίρουμε για την έκδοση του βιβλίου του αυτού, ευχόμενοι να είναι πάντοτε υγιής, θαλερός και να μας αξιώσει και πάλι σύντομα να καμαρώσουμε και να γευθούμε τις συγγραφικές του δημιουργίες, καθιστώντας μας και πάλι κοινωνούς των σκέψεων και προβληματισμών του μέσα απ΄ αυτές.

****************************************************************

Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Ι. Πουλιά, Θεολόγου

<<ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΕΝΗΤΟΥΡΙΩΝ ΧΙΟΥ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΤΟΥ (1817-2017)>>. 

Η καλαίσθητη αυτή έκδοση των 56 σελίδων, αποτελεί το ομορφότερο λεύκωμα, αυτού του σχήματος, που έχω δει μέχρι σήμερα και αφορά την περιληπτική –αλλά λίαν περιεκτική– ιστορία και την παράδοση του Ι. Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νενητουρίων, της ομώνυμης Ενορίας, στη ΒΔ Χίο.

Ο εκλεκτός συγγραφέας του, θεολόγος και έμπειρος Κληρικός, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Πουλιάς (τον οποίον γνωρίζω προσωπικά και στενά εδώ και 30 περίπου χρόνια) γόνος της Ενορίας και της Κοινότητος αυτής, φρόντισε να ΄΄συμπικνώσει΄΄ όλη την ιστορία και την παράδοση του Ναού στο ανά χείρας μας εξαίσιο εγχειρίδιο. 

Η έκδοση ανήκει στον Εκπολιτιστικό και Κοινωνικό Σύλλογο Νενητουρίων Χίου <<Οι Ταξιάρχαι>> και η παρούσα αποτελεί την δεύτερη (β΄) μιας και η πρώτη φαίνεται ότι εξαντλήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο, σημάδι ότι εκτιμήθηκε η όλη προσπάθεια και έτυχε ευρείας απήχησης. 

Η έκδοση αφιερώνεται <<στους αειμνήστους γονείς και τους προγόνους μας, που κατέθεσαν με κάθε τρόπο την πίστη τους και το περίσσευμα της ψυχής τους στον Πολιούχο του χωριού μας Αρχιστράτηγο Μιχαήλ. Επίσης, στα παιδιά και τα εγγόνια μας αλλά και τις γενιές που θα έρθουν, με την ευχή να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της πίστης και της αγάπης για τον Προστάτη Άγιο μας και για τον τόπο μας>>.

Το λεύκωμα προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ενώ εισαγωγικό σημείωμα παρατίθεται από τη Φιλόλογο- Λυκειάρχη ε.τ. κα Ευρυδίκη Σκυριώτου-Τσούνη. 

Στα επιμέρους κεφάλαια γίνεται μνεία: 1). Στο Ιστορικό της Ανεγέρσεως του Ι. Ναού, 2). Στο Ιστορικό της <<Μεταθέσεως>> της εορτής (από τις 8 Νοεμβρίου στις 6 Σεπτεμβρίου – ημέρα μνήμης του <<εν Χώναις>> θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ), 3). Στο <<εν Χώναις>> θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 4). Στους Ιερείς, διατελέσαντες ως Τακτικοί Εφημέριοι της Ενορίας, 5). Στους ομοχώριους-Ιερομονάχους- Μοναχούς-Μοναχές, 6). Στους διατελέσαντες Ιεροψάλτες. 

Τέλος, ο ζωγράφος Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κοιλιάρης παρουσιάζει μια σύντομη αγιογραφική-εικαστική ανάλυση της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ των Νενητουρίων. 

Αξίζουν, πραγματικά, συγχαρητήρια στον Εκπολιτιστικό και Κοινωνικό Σύλλογο Νενητουρίων <<Οι Ταξιάρχαι>>, αλλά και στον λίαν αγαπητό μας, σεβαστό Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Πουλιά για την αξιέπαινη προσπάθειά τους.

***************************************************************

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω δημόσια, για μια ακόμη φορά, στον Γιάννη Παληό, που ποτέ δεν με ξεχνά και με περιλαμβάνει στους αποδέκτες των νέων εκδόσεών του, χάριν τιμής.- 

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος
Τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: