Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Χίου
Έχουν περάσει δυο χρόνια και πλέον από την ημέρα εκείνη που, ο Δήμος Χίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ασκήσει πίεση, εμπράκτως, προς την κεντρική Πολιτεία, προκειμένου να ιδρυθεί στο νησί μας μόνιμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ, στελεχωμένο με ειδικευμένο προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καιρών.
Το δράμα πολλών οικογενειών μεγάλο, τα περιστατικά (πολλών ειδών και μορφών) αρκετά στον τόπο, δεν άφηναν περιθώριο απώλειας χρόνου. Ο Δήμος δεν μπορούσε να στέκει απαθής, άπραγος. Έλαβε, λοιπόν, την εμπνευσμένη πρωτοβουλία.
Βλέποντας την ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, αλλά και το γεγονός ότι, η κεντρική πολιτεία αργούσε υπερβολικά και δεν έδειχνε σημάδια προόδου στο συγκεκριμένο θέμα, ας πάρουμε την ευθύνη και ας προτείνουμε: <<Να καλύψουμε τα έξοδα εξ ημισείας (μισά μισά) Δήμος και Περιφέρεια>>. Επικοινώνησε ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς με την Περιφερειάρχη Χριστ. Καλογήρου και η απάντηση ήταν θετική και από τις δύο πλευρές. Ξεκίνησε, τότε, ένας αγώνας δρόμου. Συνέταξε νομικός μας σύμβουλος το σχέδιο της προγραμματικής Σύμβασης, συνεργασίας μεταξύ Δήμου Χίου-Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- ΚΕΘΕΑ. Δήμος και Περιφέρεια θα κάλυπταν τα ετήσια έξοδα για την εξασφάλιση της στέγης και το ΚΕΘΕΑ θα διέθετε το προσωπικό (Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο). Η επικοινωνία με τον Γενικό Δ/ντη του ΚΕΘΕΑ κο Βασίλη Γκιτάκο συχνότατη. Η μεταξύ μας επίσημη αλληλογραφία, ομοίως. Πρόκειται για έναν καλό άνθρωπο με ζήλο και αγάπη, ως φαίνεται, σε αυτό με το οποίο καταπιάνεται. Η απάντησή του σε μένα ήταν σαφής εξ αρχής: <<Πολύ σωστή η σκέψη και η προεργασία σας, αλλά να νοικιάσετε χώρο και να μην μπορώ να σας διαθέσω μόνιμο Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο, μετά θα εκτεθεί το ΚΕΘΕΑ. Βρείτε εθελοντές ή επιλέξτε κάποιους από τους υπάρχοντες Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους στη Χίο, να τους εκπαιδεύσουμε εμείς δωρεάν και να έλθουν στο νησί για υπηρεσία ή καλύτερα περιμένετε όταν το αρμόδιο Υπουργείο προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις, να ιδρύσουμε στη Χίο πλέον μόνιμο Κέντρο>>.
Ακολούθησε επίσκεψή μας, δύο φορές, στον Βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος πίεσε -κι εκείνος- προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή για την προκήρυξη των θέσεων του ΚΕΘΕΑ στη Χίο, μεταξύ των υπολοίπων πόλεων που θα γίνονταν.
Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, γίναμε μάρτυρες της είδησης ότι, το ΚΕΘΕΑ, μόνο του πλέον, προχωρά και στηρίζει την ίδρυση μιας τέτοιας δομής και στη Χίο. Ήδη έχει προσληφθεί Κοινωνικός Λειτουργός, τον οποίο και γνωρίσαμε (εξαιρετικό στέλεχος με επιτυχή εμπειρία στο ίδιο αντικείμενο), ενώ επίκειται και η πρόσληψη Ψυχολόγου. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι, το ΚΕΘΕΑ εξασφάλισε και την απαιτούμενη χρηματική πίστωση για την κάλυψη των ενοικίων τριών ετών, προκειμένου να στεγάσει τη δομή σε χώρο εντός της πόλεως Χίου, αντί ποσού 8.800 Ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα παρήγορο και ελπιδοφόρο γεγονός για την τόπο μας, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα βοηθηθούν αρκετοί άνθρωποι, κυρίως νέοι.
Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά, διαδικαστικά, καθώς επίσης να διατρανώσουμε, για μια ακόμη φορά ότι, θα είμαστε στη διάθεση τόσο του ΚΕΘΕΑ όσο και των γονέων και των παιδιών που θα τύχουν των υπηρεσιών του Κέντρου, επιχειρώντας να καλύψουμε είτε κάτι το οποίο δεν θα καταστεί δυνατόν να καλύψει η κεντρική Πολιτεία είτε κάτι επιπλέον που ενδεχομένως απαιτηθεί.
Δίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιου είδους δομές, μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας που διαθέτουμε ως Δήμος και θεωρούμε ότι μπορούν αυτές να λειτουργήσουν και να συνυπάρξουν αρμονικά και σε συνεργασία-συνάφεια μεταξύ τους, όπως π.χ. με το υπό ίδρυση Κέντρο Κοινότητας στο Δήμο, τη Δ/νση Κοιν. Μέριμνας της Περιφέρειας, το Κέντρο Πρόληψης Χίου, κλπ.
Με την παρούσα ευκαιρία να δηλώσω ότι, ο Δήμος Χίου είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στη Χίο φορέας που ενισχύει οικονομικά ετησίως το Κέντρο Πρόληψης Χίου. Πρόκειται για μια μονάδα ανθρωπιστικής βοήθειας και ενίσχυσης, που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες και που η κεντρική Πολιτεία αδυνατεί ενίοτε να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο σύνολό τους. Τούτο θεωρώ ότι πρέπει να λέγεται, όχι για λόγους αυτοπροβολής ή εγωισμού, αλλά για το γεγονός ότι, πλείστοι όσοι άλλοι φορείς (που συνιστούν τους εταίρους-ιδρυτικά μέλη και συνυπόχρεους στην οικονομική ενίσχυσή του Κέντρου Πρόληψης) δεν δίνουν ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ για το Κέντρο, ενώ ο Δήμος Χίου το ενισχύει στο μέτρο του εφικτού και πάντως οσάκις του ζητηθεί και παρίσταται επιτακτική ανάγκη. Δηλαδή, ο Δήμος Χίου προσπαθεί να είναι αρωγός και συμπαραστάτης, συνεπής στην αποστολή του, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης ή εμπερίστατους ανθρώπους. Όταν και όπως μπορεί ή του επιτρέπεται, για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας, διότι είναι αδύνατον να κάνεις τα πάντα.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου