Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ερμηνεία και σχολιασμός της τέταρτης στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου

ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥ ΚΑΜΠΟΥ 
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 Δ΄ Στάση Χαιρετισμών
Θεολόγος – Καθηγητής: κ. Καρατζάς Κωνσταντίνος

Αδελφοί μου, εδώ και τέσσερις εβδομάδες έχουμε εισέλθει σε μια ιδιαίτερα πνευματική περίοδο της λειτουργικής μας ζωής. Πρόκειται, όπως όλοι γνωρίζουμε, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή Σαρακοστής. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει έξι συνολικά εβδομάδες Νηστειών, σαράντα περίπου ημέρες δηλαδή αυστηρής νηστείας. Όλη, μάλιστα, αυτή η περίοδος στοχεύει στην πνευματική μας προετοιμασία για το Πάσχα.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, τις τέσσερις πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Σαρακοστής το βράδυ ψάλλουμε τμηματικά σε τέσσερις στάσεις τον Ακάθιστο Ύμνο. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, και ο οποίος συντάχθηκε πιθανότατα από τον σπουδαίο Βυζαντινό υμνογράφο, Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό τον 6ο αιώνα. Το υπέροχο αυτό υμνολογικό κείμενο που εξυμνεί τη Μητέρα όλων μας, τη Θεοτόκο θα το ψάλλουμε ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευής της Ε΄ εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής, της επομένης, δηλαδή, Παρασκευής.

Έτσι, λοιπόν, με την χάρη του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου φθάσαμε στην τέταρτη Παρασκευή των Χαιρετισμών και θα ακούσουμε σήμερα στον Ιερό μας Ναό από τα χείλη του ιερέως, που θα σταθεί σε λίγο εμπρός από την εικόνα της Θεοτόκου, την τέταρτη Στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία μας.

H τέταρτη στάση των Χαιρετισμών, αποτελείται από τους οίκους εκείνους που ξεκινούν με την τέταρτη και τελευταία εξάδα των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου, δηλαδή από τα γράμματα Τ έως και Ω. Ανήκει, μάλιστα, στο δεύτερο μέρος των Χαιρετισμών, που συνιστά το δογματικό – θεολογικό τους τμήμα, σε αντιδιαστολή με το πρώτο μισό (από τα γράμματα Α έως και Μ) που συνιστά το ιστορικό – διηγηματικό τους τμήμα.

Ο οίκος που ξεκινά με το γράμμα Τ εστιάζει στην Αειπαρθενία της Υπεραγίας Θεοτόκου, και τονίζει ότι είναι η ίδια απροσμάχητος προστάτιδα των παρθένων, αλλά και όλων των Χριστιανών, που προστρέχουν σ’ εκείνην ζητώντας της βοήθεια και στήριξη.

Στον επόμενο οίκο που ξεκινά με το γράμμα Υ γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του σαρκωθέντος Σωτήρα Χριστού και τονίζεται ότι, ακόμη και αν του αναπέμψουμε ύμνους, τόσους πολλούς σαν τους κόκκους της άμμου, δηλαδή άπειρους σε αριθμό, και πάλι δεν θα καταφέρουμε ποτέ να του αποδώσουμε την τιμή, που του αρμόζει, την τιμή, που του αξίζει.

Ο οίκος, που ξεκινά με το γράμμα Φ, επανέρχεται στην Θεοτόκο, που την θεωρεί σαν την φωτεινή εκείνη λαμπάδα που φωτίζει τον νου των πιστών Χριστιανών, και μέσα στο φως της κινούνται εκείνοι προς την αληθινή γνώση του Θεού.

Ο οίκος με το γράμμα Χ, όπως και αυτός με το Υ, εστιάζονται στον Σωτήρα Χριστό τονίζοντας ότι με την ενανθρώπηση του διέγραψε οριστικά τα χρέη των ανθρώπων, που με τις αμαρτίες τους είχαν αποξενωθεί από την χάρη του Θεού.

Στον οίκο, που ξεκινά με γράμμα Ψ, εξαίρεται η Θεοτόκος ως ο πραγματικός ναός του Σωτήρα Χριστού, που ο ίδιος επέλεξε και αγίασε με την σάρκωσή του και μέσα από τον οποίο δοξάζεται από όλους τους ανθρώπους.

Τέλος, στον οίκο με το γράμμα Ω αναπέμπεται η ικεσία όλων των Χριστιανών στην Υπεραγία Θεοτόκο για να λυτρώσει το λαό της, τόσο από τις συμφορές της επίγειας ζωής, όσο και από την αιώνια κόλαση. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι αυτή η ικετήριος κραυγή, το Ὦ πανύμνητε Μῆτερ, που βγαίνει αυθόρμητα από τα στόματα όλων των Χριστιανών, και με το οποίο ξεκινάει ο τελευταίος αυτός οίκος της 4ης Στάσης των Χαιρετισμών, συνοψίζει και συγκεφαλαιώνει και το νόημα τους.

Κλείνοντας το σύντομο κήρυγμα μας για την τέταρτη Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, ευχόμαστε να εισακουσθούν οι παραινέσεις των κεκοιμημένων Οσίων, αλλά και σύγχρονων Αγίων, που μας προτρέπουν, όχι μόνο τώρα στην περίοδο, δηλαδή, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και καθημερινά, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, να διαβάζουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε τους Χαιρετισμούς, ώστε να βιώσουμε – όπως και αυτοί – αισθητά πλέον την χάρη των Χαιρετισμών και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας, της τόσο δύσκολης τον τελευταίο καιρό. Γένοιτο!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: