Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ΛΑΜΠΡΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολυάριθμων πιστών εορτάσθηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου 2014 στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως του Ξυλοκάστρου η πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, του εν Χίῳ ασκήσαντος και ενταύθα οσίως εν έτει 1805 τελευτήσαντος. Η πανήγυρις του περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Μακαρίου Ξυλοκάστρου, ο οποίος θεμελιώθηκε στη θέση μικρότερου ναού την 1η Μαρτίου 1987 και εγκαινιάσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 15 Μαΐου 2005, έχει καθιερωθεί να τελείται κατ’ έτος την Κυριακή του Θωμά με σχετική απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου επί των ημερών της αρχιερατείας του αοιδίμου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος, αφού η μνήμη του Αγίου στις 17 Απριλίου πέφτει συνήθως μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 


Το Σάββατο της Διακαινησίμου 26 Απριλίου τελέσθηκε το πρωί στις 7 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προς τιμήν των εορταζομένων Οσίων Κολλυβάδων Πατέρων, των οποίων η εορτή της Συνάξεως έχει καθιερωθεί να τελείται αυτή την ημέρα. Το απόγευμα στις 7 έλαβε χώρα η υποδοχή του σεπτού Ποιμενάρχου της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, ο οποίος και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό. Στην Ακολουθία έλαβαν μέρος δεκατέσσερις ιερείς και τρεις διάκονοι, τον δε Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Επακολούθησε η λιτάνευση της ανθοστόλιστης Ιεράς Εικόνος του Αγίου και του τεθησαυρισμένου στον Ιερό Ναό τμήματος του Ιερού Λειψάνου του. Η λιτανευτική πομπή διήλθε από τους κεντρικούς δρόμους του Ξυλοκάστρου, τη συνόδευσε δε η Δημοτική Φιλαρμονική της πόλεως και πλήθος πιστών. 
 

Το πρωί της Κυριακής του Θωμά 27 Απριλίου εψάλη στις 7 ο Όρθρος και στη συνέχεια επακολούθησε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο επιχώριος Επίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στη θεοφιλή βιοτή και την πολύπτυχη προσφορά του λαμπρού γόνου και ευκλεούς ιεράρχου της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου, Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, ο οποίος αναδείχθηκε πύρινος διδάσκαλος, αναμορφωτής της Τοπικής Εκκλησίας, αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας και θαυματουργός άγιος. Το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά στις 7 εψάλη η Παράκληση στον Άγιο, τις πρεσβείες του οποίου επικαλούμεθα στην πνευματική μας πορεία και προκοπή, αλλά και στον αγώνα μας για την κατά Χριστόν σωτηρία.

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση υπό τον όρο της αναφοράς του συγγραφέα και του ιστολογίου πρώτης δημοσίευσης (Σύνδεσμος Κληρικών Χίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: