Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ" -ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι με ρωτούν σε καθημερινή βάση τι θα πράξω στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Εγώ, βέβαια, παρόλο που γνωρίζω τι θα πράξω, τους κρατώ σε διαρκή αγωνία διότι, στην πολιτική, όποιος σε θεωρεί δεδομένο δεν σε υπολογίζει. Όμως, επειδή θεωρώ υποχρέωσή μου να πω δημόσια τι είδους συνδυασμός θα με εξέφραζε (εάν υπάρχουν μέχρι τον προσεχή Μάιο συνδυασμοί και όχι μεμονωμένες υποψηφιότητες), σπεύδω να προτρέψω τους συμπολίτες μας τα εξής:

1). Μην ψηφίσετε κανέναν υποψήφιο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη που να είναι ηλικιακά από 58-60 και άνω (θέλουμε άνθρωπο να τρέχει, όχι δάσκαλο ή ιεράρχη ή και βουλευτή). Οι άνθρωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι αεικίνητοι.

2). Μην ψηφίσετε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο από 65-67 και άνω. Όποιος θέλει να προσφέρει σε αυτή την ηλικία υπάρχει το ΚΑΠΗ και τα φιλανθρωπικά και πολιτιστικά ιδρύματα.

3). Μην ψηφίσετε κανέναν που να έχει θητεύσει στην τοπική αυτοδιοίκηση πάνω από 15-20 χρόνια. Όποιος έχει να προσφέρει, το προσφέρει και με το παραπάνω στο χρονικό αυτό διάστημα. Το εκ περισσού τούτου συνιστά, αν όχι σκανδαλώδη, τουλάχιστον προβληματικό δημόσιο βίο με ροπή το ίδιον όφελος.

4). Μην ψηφίσετε κανέναν που δεν έχει τι να κάνει επαγγελματικά και ασχολείται με την πολιτική για λόγους βιοπορισμού.

5). Μην ψηφίσετε κανέναν ο οποίος τουλάχιστον το ½ της ενασχόλησής του με τα κοινά κατείχε έμμισθες θέσεις εκτός εάν δεσμευτεί δημόσια ότι επιθυμεί να προσφέρει στα κοινά αμισθί πλέον το υπόλοιπο της ενασχόλησής του.

6). Μην ψηφίσετε κανέναν ο οποίος έχει δείξει δείγματα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αλαζονείας έναντι εκείνων που δεν συμφωνούν με την δική του άποψη. Που βλέπει τους πολιτικούς αντιπάλους του σαν εχθρούς. Που έχει υπέρμετρο εγωισμό για το πρόσωπό του. Που ακόμη και αν ανήκει σε κομματικές παρατάξεις ή όργανα δεν τα σέβεται και προτρέχει να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις τους (τούτο ισχύει για όλες τις κομματικές παρατάξεις).

7). Μην ψηφίσετε κανέναν ο οποίος αδημονεί να δει την εξουσία και έχει ποδοπατήσει την πολιτική του αξιοπρέπεια και τιμή καταφεύγοντας στα δικαστήρια για να τη διατηρήσει, αγνοώντας εάν προσβάλει τους πολιτικούς του αντιπάλους σε προσωπικό επίπεδο στερούμενος πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων. Ομοίως κι εκείνους που, μόλις πας να αρθρώσεις λόγο κριτικής έναντί των, απειλούν με μηνύσεις και τα τοιαύτα.

8). Μην ψηφίσετε κανέναν ο οποίος διέθεσε δημόσιο χρήμα προς εξυπηρέτηση συμφερόντων οικογενειακών του προσώπων, φίλων, επαγγελματικών συνεργατών ή υποψηφίων του συνδυασμού του.

9). Μην ψηφίσετε κανέναν ο οποίος αρνείται να συνεργαστεί σε τοπικό επίπεδο με τους φερόμενους ως πολιτικούς αντιπάλους του, προκειμένου να γευτεί το σύνολο της εξουσίας, αρνούμενος να θυσιάσει την καρέκλα του για το καλό του τόπου και την από κοινού συνεργασία, δηλαδή τους θεσιθήρες και καρεκλοκένταυρους.

10). Μην ψηφίσετε κανέναν ο οποίος έχει μάθει να περιφέρεται ως υποψήφιος σε πολιτικές παρατάξεις, τάσεις και συνδυασμούς, επίσης για να καρπωθεί τα οφέλη της εξουσίας, αγνοώντας ότι στη ζωή υπάρχουν Αρχές, ιδέες και –κυρίως– ήθος.

Είμαι ανοικτός σε κάθε είδους διάλογο. Εάν στη Χίο, μέχρι τον προσεχή Μάιο, βρεθεί ένας τέτοιος συνδυασμός, με μεγάλη χαρά θα τον αγκαλιάσω. Εάν πάλι δεν βρεθεί, με –επίσης– μεγάλη χαρά θα καθίσω στο σπίτι μου, θεωρώντας ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα, ενδεχομένως σοβαρότερα, που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο και τον τόπο του. Όλα θα εξαρτηθούν και από το εάν και πως θα ισχύσει και λειτουργήσει το εγχείρημα της ανεξάρτητης υποβολής υποψηφιοτήτων των φερομένων ως υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων (δηλαδή εάν θα καταργηθούν οι συνδυασμοί- παρατάξεις, αλλά ακόμη και η φημολογούμενη χωροταξική αναδιάρθρωση σε πολλούς νησιωτικούς Δήμους της χώρας μας όπου το ορθότερο για μένα είναι να διεκδικήσουμε τρεις -3- Δήμους στη Χίο). Στην περίπτωση αυτή δεν θα απέκλεια να στηριχθεί ένα νέο πρόσωπο (ακόμη και όχι από τους φερόμενους σήμερα ως εν δυνάμει υποψήφιους, δηλαδή εκτός των όσων μέχρι τώρα έχουν εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά την θέλησή τους να είναι εν δυνάμει υποψήφιοι Δήμαρχοι). Και ασφαλώς από μια τέτοια πρώτη σκέψη δεν θα απέκλεια ακόμη και τον …εαυτό μου !!!-

Επιστολή προς δημοσίευση (Από Γιώργο Φωτ. Παπαδόπουλο)

Αγαπητέ Θοδωρή, καλησπέρα.
Καταρχήν ήθελα να σε ευχαριστήσω που πάντοτε προβάλλεις τα κείμενά μου μέσα από τις φιλόξενες στήλες του chiosnews. Και με την ευκαιρία της πρόσφατης δημοσίευσης του κειμένου μου με τίτλο <<Ο δεκάλογος της πολιτικής τιμής>>, κλπ., που δημοσίευσες με τον εύγλωττο (και επιτυχημένο) τίτλο σου <<...και μια αυτοπρόταση>>, προς διευκρίνηση, αλλά και ενημέρωση των αναγνωστών σου, που πιθανόν μπερδευτούν και διερωτηθούν τι εννοούσες, ήθελα να πληροφορήσω, εσένα κι εκείνους, σαφώς και ευθέως: 
ΝΑΙ, ενδιαφέρομαι να ΄΄διεκδικήσω΄΄ τον Δήμο της νότιας Χίου, ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ στη Χίο. Δέχομαι πολλές κρούσεις απλών πολιτών που ανήκουν σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Δεν πρόκειται να διεκδικήσω κομματικά ΄΄χρίσματα΄΄, όποιος θέλει μπορεί να έλθει κοντά, είναι ευπρόσδεκτος. Και δεν πρόκειται να υποχωρήσω έναντι οιουδήποτε που θα φέρει κομματική ταυτότητα και θα διεκδικεί κι εκείνος το ίδιο εγχείρημα. 
Θα διεκδικήσω τον Δήμο της νότιας Χίου, επίσης, ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο υποψήφιος Δήμαρχος ΕΧΕΙ ΣΤΑΥΡΟ. Δεν πρόκειται να μπω στην ανούσια και κούφια βάσανο της κομματικής υποστήριξης κανενός. Διότι εκεί ξεκινούν τα συμφέροντα και οι προσωποληψίες. Και απο τη διαδικασία αυτή εκλέγονται ενίοτε άνθρωποι που δεν πρέπει, μόνο και μόνο επειδή είχαν ΄΄κομματική γραμμή΄΄. Μακάρι να εφαρμοστεί η φημολογούμενη τριχοτόμηση του Δήμου Χίου (μιας και αποδείχθηκε οτι ο ενιαίος Δήμος ήταν καταστρεπτικός για την ύπαιθρο της Χίου, που εγκαταλείφθηκε απο τις διατάξεις του ΄΄Καλλικράτη΄΄), αλλά και η εκλογή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων να γίνει με διαφορετικά ψηφοδέλτια και με σταυρό προτίμησης (και ο Δήμαρχος). Εκεί θα δούμε ΄΄πόσα απίδια χωράει ο σάκος΄΄. 
Τα νοτιόχωρα είναι ο τόπος καταγωγής μου (απο το Πυργί ο πατέρας μου και απο το Βουνό η αείμνηστη μητέρα μου). Έχω περιουσία και στα δύο χωριά. Κατοικώ εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνον. Βρίσκομαι εκεί τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα το χειμώνα εδώ και πολλά χρόνια. Έχω φιλίες και σχέσεις με ανθρώπους απο όλα τα χωριά της νότιας Χίου (ακόμη και εάν χρειαζόταν να κάνω συνδυασμό- ψηφοδέλτιο, θα μπορούσα να το κάνω μέσα σε ενα μήνα). 
Υπηρέτησα στο Δήμο Μαστιχοχωρίων παλαιότερα δύο χρόνια, ως ειδικός συνεργάτης, και γνωρίζω πολλά. Διετέλεσα 8 χρόνια δημοτικός Σύμβουλος Χίου. Επίσης, Αντιδήμαρχος Χίου, Πρόεδρος Νομ. Προσώπου, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για 13 χρόνια δημοτικός υπάλληλος σε 3 Δήμους, έχοντας περάσει απο όλα τα υπηρεσιακά αντικείμενα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Θεωρώ οτι έχω και τη γνώση αλλά και τη δυνατότητα να το πράξω. Και θεώρησα υποχρέωσή μου να σου το πω ευθέως, για να γίνουν ξεκάθαρα τα πράγματα στο υπό συζήτηση ζήτημα. Διαφορετικά, δεν με ενδιαφέρει να πλαισιώσω για μια ακόμη φορά ένα ψηφοδέλτιο σε έναν ενιαίο Δήμο, όπου θεωρώ οτι τίποτε δεν θα αλλάξει, αφού και τα πρόσωπα είναι ίδια του αυτού περελθόντος, αλλά και τα ΄΄νέα΄΄ που αυτοπροβάλλονται έχουν συμπληρώσει ήδη (ή τείνουν να συμπληρώσουν εντός ολίγου) το 60ο έτος της ηλικίας τους. Όποιος θέλει να προσφέρει τοιουτοτρόπως ας το πράξει. Εγώ, πάντως δεν προτίθεμαι να το κάνω. 

Με εκτίμηση- Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: