Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΧΙΟ ΤΟΥ 2013 ! (Νο 2)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

* Στην κυριολεξία έχουν λυσσάξει ορισμένοι (ελάχιστοι) ανώνυμοι λιβελογράφοι, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα από τα ανώνυμα εμετικά τους σχόλια, που με μεγάλη ευκολία δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της τοπικής εφημερίδας ΄΄Πολίτης΄΄. Το κακό είναι ότι, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι θα αφαιρεί όσα θίγουν -επί προσωπικού- ανθρώπους ή προσβάλλουν, δυστυχώς δεν είδαμε να υλοποιεί όσα πρεσβεύει. Γι΄αυτό κι εγώ προέβην σε έγγραφη, επώνυμη, καταγγελία στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Γ.Α.Δ.Α., διότι το κακό είχε παραγίνει εδώ και μήνες. Σε κάθε άρθρο μου, να κι ένας ανώνυμος λιβελογράφος μαϊντανός, καφρίζοντας ! Μετά, εάν συμβεί οτιδήποτε -στα πλαίσια του έννομου συμφέροντος- κάποιοι θα λένε ότι φιμώνουμε την ελευθεροτυπία και ελευθερογνωμία ! Βέβαια, άλλο η ελευθερία και άλλο η ελευθεριότητα… Ας προσέχουν, οι ΄΄φίλοι΄΄ ανωνυμογράφοι, διότι σε λίγο θα αποκαλυφθούν δημόσια ! Και θα ΄΄γλεντήσουν΄΄ κάποιοι άλλοι ! Και βέβαια, ένα ερώτημα είναι, πως προστατεύεις τον θιγόμενο όταν λες ότι διαγράφεις τα ανήθικα κείμενα, ενώ φαίνεται ότι δεν τα διαβάζεις, αλλά πρέπει κάποιος να σου το καταγγείλει για να ΄΄ξυπνήσεις΄΄ και να το κάνεις ! Αλλά και πάλι είναι αμφίβολο !

* Τρανό, πρόσφατο παράδειγμα, τα όσα- ανώνυμα και πάλι τονίζω- ισχυρίζονται για την ενοικίαση του περιβάλλοντος χώρου του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας Βολισσού, σε μικροπωλητές. Γράφουν μύρια όσα για τον Μητροπολίτη, ενώ εκθειάζουν τον μακαριστό προκάτοχό του. Επειδή, όμως, εγώ δεν ξέρω να άλλαξε κάτι σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν είδα να δείξουν την ίδια σπουδή και κατά το παρελθόν. Έτσι, ουδείς μπορεί να διακρίνει προς τι η σύγκριση. Βεβαίως, καλό είναι να μην γίνονται συγκρίσεις διότι θα χάσουν την …΄΄μπάλα΄΄… όσοι δεν γνωρίζουν ! Τελικά, κάθε ηλίθιος γράφει ότι θέλει και δίχως να έχει τον ανδρισμό να το πράξει με το ονοματεπώνυμό του ! Ωραία δημοκρατία και χριστιανική βιοτή !!!

* Ειλικρινά είναι άξια επαίνου η Ι. Μητρόπολη που είχε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει (για πρώτη φορά στα χιακά χρονικά) <<Σύναξη Πρεσβυτερών>> (Παπαδιών επί το λαϊκότερο). Προσκάλεσε δε στη Χίο την εξαίρετη Νομικό, πρεσβυτέρα Αργυρώ Ταγαράκη, η οποία και μίλησε στις πρεσβυτέρες που εκκλησιαστήκαν στον Ι. Ναό Αγ. Αναργύρων της πόλης μας και στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις για τον ρόλο της πρεσβυτέρας στη σύγχρονη εποχή. Είναι αδύνατον να μην εκθειάσει κάποιος το πνευματικό έργο που ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια στη Μητρόπολή μας, όπως τα Μηνιαία Κηρύγματα ανά Αρχιερατική Εποπτεία, το πρόγραμμα του Μυστηρίου της Εξομολόγησης, το πρόγραμμα λατρευτικής διακονίας των Ιερών Μονών βάσει προγράμματος εξυπηρέτησης από Ιερομονάχους, η ίδρυση νέων Κατηχητικών και νέων Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, οι Αντιαιρετικές Ομιλίες ανά δεκαπενθήμερο, οι μηνιαίες Ιερατικές Συνάξεις, οι Συνάξεις Φοιτητών, τώρα η Σύναξη Πρεσβυτερών, ενώ από τον προσεχή Οκτώβριο η ίδρυση Σχολών Γονέων σε τακτική βάση. Επίσης, κοντά σε όλα τούτα, η Ιματιοθήκη που ντύνει και παντρεύει- βαπτίζει, δίχως να χρειάζεται να δώσει κάποιος ούτε ένα Ευρώ. Καλά και τα συσσίτια αλλά <<ουκ επ΄ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος, αλλ΄ εν παντί ρήματι δια στόματος Θεού προερχόμενον>> αναφέρει η Αγία Γραφή.

* Όσο κι αν σε κάποιους ακούγεται παράδοξο, εν τούτοις είναι αλήθεια ότι, πρόκειται για υψίστης σημασίας εκκλησιαστική πράξη, η μετακομιδή (δηλαδή μεταφορά) των ιερών λειψάνων του Εθνοιερομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνος Φραγκιάδου, από τη βάση του ανδριάντα του (έξω από το δημαρχείο Χίου) στον Μητροπολιτικό Ναό. Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν τα εξής απλούστατα:
1. Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, τα άγια λείψανα θέση έχουν ΜΟΝΟΝ εντός των Ιερών Ναών και ειδικότερα ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ. Η Θεία Λειτουργία τελείται επί της Αγ. Τραπέζης που έχει καθαγιαστεί και με την εναπόθεση ιερών λειψάνων ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ εντός της, σε περίπτωση δε που δεν είναι εγκαινιασμένη, είναι απαραίτητο να φέρει καθαγιασμένο ιερό αντιμήνσιο στο οποίο πρέπει να έχουν συρραφεί ΛΕΙΨΑΝΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ για να τελεστεί η Θ. Λειτουργία. 
2. Όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Χρυσόστομος (τον Ιούνιο του 1973, ακριβώς πριν 40 χρόνια δηλαδή) συνηγόρησε να τοποθετηθούν εκεί τα ιερά λείψανα τούτο έγινε για δύο λόγους: Πρώτον διότι υπήρχε πολυετής ΄΄διένεξη΄΄ μεταξύ Χίου και Οινουσσών (δηλαδή των δύο Καθεδρικών Ναών των νησιών) για το ποιος θα φυλάσσει τα ιερά λείψανα, η Χίος που μαρτύρησε ή οι Οινούσσες στις οποίες έφθασε το ιερό σκήνωμα του Πλάτωνος και ετάφη αλλά και φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών ; Συνεπώς έπρεπε να βρεθεί ΄΄ουδέτερος΄΄ χώρος και επελέγη η βάση του ανδριάντα στον τόπο του μαρτυρίου του. Αλλά -και δεύτερον- τότε συντάχθηκε πρακτικό, σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν, μεταξύ άλλων που δεν έγιναν, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με την τοποθέτηση κιγκλιδώματος περί τα 50 τ.μ. πέριξ της βάσης του ανδριάντα, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Κάτι, το οποίο προφανώς δεν ίσχυσε. Κι έτσι, το ιερό λείψανο ήταν ΄΄εκτεθειμένο΄΄. Μπορούσε δε όποιος ήθελε να πάει ένα βράδυ να ξεβιδώσει δύο βίδες και να αρπάξει ή να συλήσει τα ιερά λείψανα ! Γνωρίζουν κάποιοι ΄΄ξερόλες΄΄ ότι ο χώρος πλησίον του ανδριάντος έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρο συνάθροισης μεταναστών οι οποίοι βωμολοχούν, φτύνουν, μεθούν και ακόμη ουρούν (ναι ουρούν !!!) στη μαρμάρινη βάση του ανδριάντος ; Εκεί ήθελαν να βρίσκονται τα άγια λείψανα του ηρωικού Ιερομάρτυρα, Μητροπολίτη μας, οι ΄΄ξερόλες΄΄ που επέκριναν την ενέργεια του σημερινού Επισκόπου μας για τη μεταφορά που έπρεπε να είχε γίνει ήδη από πολλών ετών ; Αιδώς !

* Εκείνο που είναι σίγουρο είναι το ότι, για τη Μητρόπολη Χίου, κανένας δεν περισσεύει. Όποιος θέλει να δουλέψει εθελοντικά και να προσφέρει έργο, είναι ευπρόσδεκτoς. Από όπου και αν προέρχεται, όσες δυνάμεις και αν έχει. Γι΄ αυτό, ας αφήσουμε κατά μέρος τις μεμψιμοιρίες κι ας επιδοθούμε σε έργα αγάπης και ευποιίας, έργα καρδιάς, με τα οποία ευαρεστείται ο Θεός.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: