Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Με αφορμή τη σωστή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Χίου ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία είχε το Εργατικό Κέντρο Χίου: Να συγκαλέσει ειδική συνάντηση (την προσεχή Τετάρτη 17/07), με αφορμή την ύπαρξη αστέγων οικογενειών στη Χίο (το είδαμε και αυτό στη Χίο τούτες τις ημέρες της κρίσης ! Μετά τα συσσίτια έχουμε και άστεγες οικογένειες), στην οποία καλούνται όλοι οι τοπικοί φορείς να λάβουν θέση με ουσιαστικές προτάσεις για την εξεύρεση λύσης εν όψει του επικείμενου χειμώνα.
Επειδή, πλέον, προσωπικά, δεν εκπροσωπώ κανέναν φορέα (κι έτσι δεν εντέλλομαι να λάβω μέρος σε μια τέτοια συνάντηση, εφόσον το κάλεσμα απευθύνεται σε φορείς), όμως υπηρέτησα στο πρόσφατο παρελθόν τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας επί δέκα και πλέον έτη (τόσο ως αιρετός όσο και ως υπάλληλος) αλλά κι επειδή τυγχάνει να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα για τα εντός της Χίου, σπεύδω με την παρούσα μου να καταθέσω δημόσια μια ρεαλιστική και εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την εξασφάλιση στέγης σε τουλάχιστον δέκα (10) οικογένειες που τυχόν προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

1) Οι κατοικίες της δωρεάς Μίχαλου στην περιοχή Παναγίας Βοηθείας, ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου. 
Πρόκειται για μικρές οικίες που δώρισε η οικογένεια Μίχαλου στο Δήμο Χίου την δεκαετία του 1960 και που σήμερα υπάρχουν 2-3 κλειστές. Αυτή τη στιγμή καταπατούνται τα δικαιώματα τόσο της δωρεάς όσο και του Δήμου Χίου, εφόσον δεν πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια που έθεσαν οι δωρητές αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται μη δικαιούχοι οι διαμένοντες. Αυτό είναι ζήτημα που οφείλει να επιλύσει ο Δήμος σύντομα και με τον πλέον πρόσφορο και ομαλό τρόπο. (π.χ. ερεύνησε ποτέ ο Δήμος μην τυχόν κάποιος εκ των διαμενόντων δηλώνει ως ατομική του ιδιοκτησία κάποιο από τα σπίτια που ανήκουν στο Δήμο ? ή μήπως το έκανε γονική παροχή ?) Βέβαια, σκοπός μας είναι να εξυπηρετήσουμε τις χειμαζόμενες οικογένειες και όχι να δημιουργήσουμε νέες άστεγες. Γι΄ αυτό δεν συζητούμε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για όσες οικίες κατοικούνται αλλά για τις 3 που είναι κλειστές. Εκεί, αμέσως, οφείλει ο Δήμος να προβεί στη διαδικασία παραχώρησής τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαθήκη Μίχαλου και οι Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που δεν έχει γίνει. Από τα σπιτάκια αυτά λύνουμε αμέσως το πρόβλημα σε 2-3 οικογένειες. Βέβαια, θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικροεργασίες (μικροσοβαντίσματα, βαψίματα, κουφώματα, κλπ), που όμως αρκούν 15-30 περίπου ημέρες.

2) Το κτίριο του πρώην οικοτροφείου του ΟΑΕΔ στη Λευκωνιά- Κοντάρι.
Το κτίριο αυτό επί έτη, στο παρελθόν, φιλοξένησε τις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Λυκείου Βορείου Αιγαίου και εντός του, εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία της γραμματείας, διέμεναν και σιτίζονταν οι μαθητές που προέρχονταν από τα γειτονικά νησιά (Μυτιλήνη, Σάμο). Και εκεί μπορούν άνετα να διαμείνουν άλλες 3-5 οικογένειες. 

3) Οι εγκαταστάσεις του πρώην οικοτροφείου του Ιερού Τάγματος Αγ. Παντελεήμονος Λιβαδίων, ιδιοκτησίας της ομώνυμης αδελφότητας.
Η περίπτωση αυτή, αν και πολύ καλή, είναι ιδιάζουσα για τον εξής και μόνον λόγο: Δεν ανήκει ούτε στο κράτος ούτε στην Εκκλησία, αλλά σε φιλανθρωπικό σωματείο, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που επιτελεί μεγάλο έργο χάρη στις συνδρομές και τις εισφορές των μελών και των φίλων του και από κανέναν άλλον. Εάν δεν κάνω λάθος ήδη έχει παραχωρήσει μια οικία εντός των εγκαταστάσεων σε κάποια οικογένεια που περιποιείται τον αύλειο χώρο του συγκροτήματος και των προσκυνημάτων του. Εκεί, μπορούν να διαμείνουν πολλές οικογένειες (ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης, την περίοδο της ακμής του οικοτροφείου, φιλοξενούσε-ενδιαιτούσε εκεί δεκάδες παιδιά, σεισμόπληκτων οικογενειών του Ιονίου- τις δεκαετίες ΄50-΄60 και έως του ΄70). Όμως, θεωρώ δύο προϋποθέσεις που τίθενται ασυζητητί, ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει για παραχώρηση εκεί: Η πρώτη είναι ότι, όποιος πάει εκεί απαραίτητα πρέπει να σέβεται και να φροντίζει τον χώρο ο οποίος είναι ιερός. Επαναλαμβάνω ασυζητητί. Και η δεύτερη ότι, επειδή εκεί, όπως προείπα, ούτε το κράτος ούτε κανένας άλλος βοηθά το Τάγμα, αλλά οι ίδιοι οι φίλοι και τα μέλη του από το υστέρημά τους (παρεμπιπτόντως, εάν δεν είχαν δώσει δωρεάν όλη την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ούτε οι φοιτητικές εστίες θα είχαν γίνει στα Λιβάδια, αλλά ούτε η κεντρική γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Αθήνα -στην οδό Βουλγαροκτόνου 30- και θα είχαν τεράστια έσοδα από την εκμετάλλευσή τους. Όμως προτίμησαν να τα δωρίσουν στην ελληνική νεολαία. Βέβαια, δεν ξέρω εάν έχει εκτιμήσει όσο θα έπρεπε και το Πανεπιστήμιο αυτή την τεράστια δωρεά και επειδή <<το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού>>, δεν θεωρώ φρόνιμο να την ΄΄ξαναπατήσουν΄΄ εάν έχουν να κάνουν και πάλι με το δημόσιο), θα πρέπει εκ των προτέρων να καθοριστεί ένα μηνιαίο ή ετήσιο μίσθωμα το οποίο- βάσει συμφωνητικού- θα πρέπει να καταβάλει ο υπεύθυνος για τους αστέγους φορέας (δεν γνωρίζω, μετά τα νέα δεδομένα, εάν είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση), ώστε να συντηρείται ο χώρος και να μπορεί να υφίσταται και το Τάγμα ως νομικό πρόσωπο με έργο. Ασφαλώς, εξυπακούεται ότι, ο ίδιος φορέας ( Περιφέρεια ή Δήμος), εάν δεν μπορούν να το πράξουν οι πιθανά διαμένουσες οικογένειες, θα βαρύνονται με την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος και νερού. 

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, θεωρώ πρέπον και λογικό να τεθεί υπό συζήτηση και η πρόταση αυτή η οποία, επαναλαμβάνω, είναι ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη. Προσωπικά, εάν ήμουν στο Δήμο την περίοδο αυτή ως αιρετός, μέσα σε ένα μήνα από σήμερα θα είχα λύσει το πρόβλημα και δεν θα συζητούσαμε πλέον για την πιθανή ύπαρξη αστέγων οικογενειών εν όψει του χειμώνα. Παρόμοια περιστατικά αντιμετώπισα κατά το παρελθόν και έλυσα αποκλειστικά και μόνον από τον Δήμο, με χρήματα που οφείλει ο Δήμος να δαπανά για μαθητικές αλλά και - παράλληλα- προνοιακές δομές, σύμφωνα με τους διαθέτες που κατέλιπαν έσοδα για τέτοιου είδους δράσεις (κληροδότημα Σκαραμαγκά, κληροδότημα Κλουμάση, έσοδα μέρους πρώην Σχολικής Εφορίας- στο κομμάτι που αφορούν άπορους μαθητές-, δωρεά Αλογοσκούφη, αυτόνομο προϋπολογισμό του Δήμου για την πρόνοια ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο στο παρελθόν που σήμερα έχει συγχωνευθεί με άλλους προϋπολογισμούς Νομικών προσώπων του Δήμου, κ.α.). 
Αυτά όσον αφορά τη στέγασή τους. Διότι για την σίτιση, είναι ηλίου φαεινότερο ότι, μπορεί να γίνει, συμπεριλαμβάνοντας τους ανθρώπους αυτούς στους τροφίμους των συσσιτίων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και άλλη πρόταση, ανά γεωγραφική περιφέρεια των πρώην Δήμων της νήσου μας (σημερινές δημοτικές ενότητες), αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, που μπορεί να συζητηθεί εφόσον λυθεί το πρόβλημα στην πόλη. Παρέχουμε πληροφορίες και ενημέρωση σε όποιον επιθυμεί. Υπάρχει και για την ύπαιθρο- χωριά της Χίου ανάλογη πρόταση ακόμη πιο εφικτή.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: