Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αποφάσεις των 4 συνεδριών της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ για το μήνα Μάρτιο 

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ανεγνώσθη το από 23ης Φεβρουαρίου 2010 Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με το οποίο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία της Ελλάδος, για την συμπαράσταση της Εκκλησίας μας για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– Τον Συμπληρωματικό Προκαταρκτικό Πινακα Κληρικών Υποψηφίων για την εγγραφή τους στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων.
– Τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού Αγίου Αθανασίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών.
– Τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνης της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
- Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2010. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 825 και το ποσό ανέρχεται στα 173.262,00 ₠.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να πραγματοποιηθεί, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, σύσκεψη των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, οι οποίοι έχουν στις Επαρχίες τους Εκκλησιαστικά Σχολεία, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 και ώρα 6.00 μ.μ., στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου. Η συζήτηση αυτή θα έχει ως θέμα την λειτουργία των σχολείων αυτών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, και μετέφερε τις απόψεις του Υπουργείου σχετικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, για την λήψη επιβεβλημένων μέτρων με σκοπό την καλύτερη λειτουργία τους εντός των συγχρόνων δεδομένων. Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, στις περιφέρειες των οποίων λειτουργούν Εκκλησιαστικά Σχολεία, και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να αποστείλει παραινετική και επιστηρικτική Εγκύκλιο, η οποία θα απευθύνεται στον πιστό Λαό και θα αναγνωσθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς, την Ε´ Κυριακή των Νηστειών, σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και προκαλεί πόνο στο Λαό.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις προτάσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, που σχετίζονται με την διοργάνωση και λειτουργία των αρτισυστάτων Ιερών Μητροπόλεων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξετάσασα την εκλογή του νέου Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, απεφάσισε την μη έγκριση της εκλογής, ως μη νομίμου και κανονικής.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την έκθεση, που υπέβαλε η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με το έργο της κατά το τελευταίο δίμηνο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενημέρωσε τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 17 τόνων προς την σεισμόπληκτη Αϊτή. Η ανθρωπιστική βοήθεια, της οποίας την ευθύνη είχε η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη», περιλαμβάνει 4.620 κιλά ζυμαρικά, 4.780 κιλά ρύζι, 2.940 κουτιά γάλακτος, 1.640 κιλά κονσέρβες, 3 τόνους αλεύρι, και 1.800 κιλά ζάχαρη. Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ιερά Μητρόπολη Μεξικού, την Κυβέρνηση της Αϊτής και τους «Γιατρούς του Κόσμου», εξετάζοντας και νέους τρόπους παρέμβασης για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την ανέγερση δύο Σχολείων στην περιοχή της Αϊτής, με χρήματα τα οποία προήλθαν από την δισκοφορία που διενήργησε η Εκκλησία της Ελλάδος στους Ιερούς Ναούς της.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010.

Τέταρτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, στην τετάρτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε σχετικά με την συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 και ώρα 6 μ.μ. υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, οι οποίοι έχουν στις Επαρχίες τους Εκκλησιαστικά Σχολεία. Μετά την πολύωρη αυτή συνάντηση και τις τοποθετήσεις των παρισταμένων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων συγκεκριμενοποιήθηκαν οι Προτάσεις, οι οποίες και υπεβλήθη-σαν στην σημερινή Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά από την μελέτη των Προτάσεων, την τοποθέτηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποσταλεί η τελική πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ώστε οι εκεί υπηρεσιακοί παράγοντες να λάβουν υπόψιν τους τις θέσεις της Εκκλησίας, γύρω από τα θέματα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: