Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Αυξάνονται οι ανάγκες στις περιοχές της Αφρικής


Με την ευκαιρία της Ημέρας της Αφρικής στις 25 Μαΐου, η UNICEF επισημαίνει πως οι έκτακτες ανάγκες στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής έχουν σχεδόν διπλασιασθεί φέτος. Ιδιαίτερα, χώρες όπως η Αιθιοπία, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία παρουσιάζουν πολύ σημαντική αύξηση - μέχρι και πενταπλασιασμό - των αναγκών τους σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF «Αναφορά Ανθρωπιστικής Δράσης 2009». Περισσότερο από το 50% του προϋπολογισμού της UNICEF για προγράμματα έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, προορίζεται για τη συνέχιση της υποστήριξης των προγραμμάτων της οργάνωσης στις 5 μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, όλες στην Αφρικανική ήπειρο: Τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε.

Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών που πλήττονται από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη - 23 από τις 36 χώρες - βρίσκονται στην Αφρική και συγκεκριμένα οι χώρες: Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα, Γουινέα Μπισάο, Ερυθραία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Κένυα, Κονγκό, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπουρούντι, Νίγηρας, Ουγκάντα, Σομαλία, Σουδάν, Τζιμπούτι, Τσαντ και Υεμένη.

· Στη Ζιμπάμπουε, σε ανταπόκριση στην επιδεινούμενη οικονομική και πολιτική κρίση και το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας απαιτούνται πέντε φορές περισσότερα χρήματα για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF στη χώρα.

· Στην Αιθιοπία, η φτώχια, οι συγκρούσεις, η επαναλαμβανόμενη ξηρασία και η άνοδος των τιμών των τροφίμων οδήγησε 100.000 παιδιά σε οξύ υποσιτισμό με ακόμα 2,4 εκατομμύρια να βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

· Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 1.200 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας του πολέμου.

· Στον φτωχό και επιρρεπή σε ξηρασίες Νίγηρα, τα ποσοστά μητρικών θανάτων είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο και το 20% των παιδιών πεθαίνουν πριν τα πέντε τους χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: