Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Για τον ηλεκτροφωτισμό των Ιερών Ναών της πόλης μας

Άρθρο του Γιώργου Φ. Παπαδόπουλου
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χίου
Πολύς λόγος γίνεται την τελευταία περίοδο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος και τούτο σε συνάρτηση με τον ηλεκτροφωτισμό κτιρίων, μνημείων, φυσικών τοπίων, κλπ.
Βεβαίως, θα συμφωνήσω με την πρωτοβουλία αυτή όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό – κατά τους χειμερινούς μήνες – των βουνών (αν και στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να ξέρουν – όσοι δεν το γνωρίζουν – ότι τα Υπουργεία (3) Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αιγαίου έχουν επιχορηγήσει δεκάδες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης -Δήμους και Νομαρχίες- με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων Ευρώ, προκειμένου να φωταγωγηθούν χιλιάδες κτίρια και τοπία σ΄ ολόκληρη την χώρα).
Θα διαφωνήσω, όμως, με την διακοπή ή τη μείωση του ηλεκτροφωτισμού των Εκκλησιών (ή καλύτερα Ιερών Ναών) της πόλης μας με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την καταβολή του κόστους από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Τεκμηριώνω την αντίθεσή μου με τα εξής επιχειρήματα:
1) Ο ηλεκτροφωτισμός των Ιερών Ναών έγινε με δαπάνη του Δήμου – κατόπιν Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου – με συνεχιζόμενο έργο κατά τα έτη 1999 έως 2004 (μάλιστα είχε πρωτοστατήσει για την υλοποίησή του ο αείμνηστος Κοσμάς Αβραμίδης ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών) αλλά και κάποιο αντίστοιχο περί τα τέλη του 2007. Συνεπώς δεν μπορεί ο Δήμος να αμφισβητεί ένα έργο το οποίο έγινε βάση μελέτης και που εκτέλεσε ο ίδιος και μάλιστα να έρχεται να το ακυρώνει μέσα σε μια πενταετία και λιγότερο. Άραγε, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής Αρχής Παντελάρα που υπερθεμάτιζαν τότε την υλοποίησή του, τι έχουν σήμερα να πουν ως δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Βρουλή ? Συμφωνούν ή διαφωνούν με τον κ. Δήμαρχο ?
2) Κανένας δεν ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Χίου πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει (αρχικά) διακοπή και (στη συνέχεια βλέποντας τις αντιδράσεις εκατοντάδων συμπολιτών μας) μείωση των ηλεκτροδοτήσεων δίχως να έχει εξουσιοδοτηθεί γι΄αυτό από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και ούτε καν να μπει στον κόπο να μας καλέσει στην - υπό τον ίδιο προκληθείσα – σύσκεψη με εκπροσώπους της Εκκλησίας για το εν λόγω θέμα.
3) Κανένας δεν ανέφερε (είτε ηθελημένα, είτε από άγνοια) ότι η Εκκλησία (εν προκειμένω η Ιερά Μητρόπολη Χίου) έχει ευεργετήσει πολλαπλώς τον Δήμο Χίου και ειδικότερα:
- Του διέθεσε (το έτος 1998) οικοπεδικό χώρο ιδιοκτησίας της, τεράστιας αξίας, στην περιοχή Καρδαμάδας όπου και κατασκευάστηκε η νέα Λαχαναγορά του Δήμου Χίου (και ξεβρώμησε τη περιοχή της παλιάς στο κέντρο της πόλης μας).
- Του διέθεσε (το έτος 2004) και για μια 25ετία τη χρήση των κτιριακών και οικοπεδικών χώρων του Λωβοκομείου Χίου (στην περιοχή Κοφινά – Σφαγείων) για την δημιουργία πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου.
- Έχει εκφράσει την πρόθεση να του διαθέσει (ήδη από τον Ιούνιο του 2006) την απαιτούμενη έκταση για την ανέγερση του νέου ΄΄Βόρειου΄΄ Λυκείου Χίου στην περιοχή Αγ. Τριάδας Κοφινά. - Του έχει διαθέσει αρκετές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων (ιδιοκτησίας διαφόρων ενοριακών Ναών) σε διάφορα σημεία της πόλης για τη διάνοιξη και βελτίωση δημοτικών οδών και κοινοχρήστων χώρων καθώς και παιδικών χαρών.
- Του έχει διαθέσει άτυπα οικοπεδικούς χώρους για την δημιουργία χώρων στάθμευσης σε έξι (6) συνοικίες της πόλης.
- Του έχει διαθέσει τεράστια έκταση για τη δημιουργία γηπέδου.
- Του έχει διαθέσει (και του διαθέτει) επί σειρά ετών οικοπεδικές εκτάσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων υδροδότησης της πόλης και εγκατάστασης αντλιακών συστημάτων.
- Του διαθέτει (εδώ και 30 περίπου χρόνια) τεράστια έκταση για τη λειτουργία του Δημοτικού Σκουπιδότοπου (ιδιοκτησίας της Ιεράς Νέας Μονής). Μήπως κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι ενώ του έχουν επίσημα διατεθεί περί τα 80 στρέμματα για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Χίου εκμεταλλεύεται περί τα 120 στρέμματα (επαναλαμβάνω της Ιεράς Νέας Μονής) προξενώντας ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά ;
- Του διαθέτει κατ΄ έτος δεκάδες ενορίτες με επικεφαλής τους Ιερείς των ενοριών για τη διεξαγωγή των εράνων που οφείλει ο Δήμος να υλοποιεί (Αντικαρκινικός, κ.α.) δίχως να έχει καμία τέτοια υποχρέωση.
4) Κανένας δεν ανέφερε ότι είναι ψευδές αυτό που επικαλούνται ορισμένοι ότι δεν έχουν ρολόι παροχής της ΔΕΗ οι Ναοί για τον εξωτερικό φωτισμό τους.
5) Κανένας δεν ανέφερε ότι η Ιερά Μητρόπολη Χίου δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη με το όλο θέμα, διότι οι συνδέσεις έγιναν κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Χίου και απευθείας επαφής του με τα επιμέρους Εκκλησιαστικά Συμβούλια του κάθε Ναού, όχι τη Μητρόπολη.
6) Κανένας δεν ανέφερε ότι επί της δημοτικής Αρχής Βρουλή (εκείνου που θέλει να κόψει τις συνδέσεις…) έγιναν οι μεγαλύτερες υπερβάσεις – υπερβολές (τεράστιοι και πολλοί προβολείς) στους Ναούς που συνδέθηκαν με τον δημοτικό φωτισμό επί των ημερών του (έτσι, για να μην ΄΄δουλεύουν΄΄ κάποιοι τον κόσμο ότι κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος…).
7) Τέλος, κανένας δεν ανέφερε ότι δεν νομιμοποιείται ο κ. Δήμαρχος (και κάθε Δήμαρχος) να αυτενεργεί, δίχως να έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο του ηλεκτροφωτισμού των Ναών έγινε με Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (που ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου). Μόνο αυτό μπορεί να αποφασίσει για διακοπή ή μείωση του ηλεκτροφωτισμού. Και Απόφαση τέτοια δεν υπάρχει, ούτε συμφωνούν πολλοί Σύμβουλοι να γίνει κάτι τέτοιο.
8) Κανένας δεν ανέφερε ότι πάμπολλοι Ναοί είχαν κλαπεί δεκάδες φορές (τα κλοπιμαία δεν προέρχονται, άραγε, από τον οβολό των πολιτών ?) και μετά τον ηλεκτροφωτισμό δεν σημειώθηκε καμία. Επιγραμματικά και συμπερασματικά για όλα τούτα οφείλω να επισημάνω ότι είναι σωστή η μείωση του ηλεκτροφωτισμού σε βουνά, λαγκάδια, την ύπαιθρο γενικότερα, όμως είναι λάθος στους Ιερούς Ναούς, ιδιαίτερα τις μεταμεσονύκτιες ώρες που ΄΄οι κλέφτες μοιράζουν τα ρούχα τους΄΄, μάλιστα με τέτοια – ελλιπή – αστυνόμευση πανελλαδικά. Εκείνο που πιστεύω ότι χρειάζεται είναι η αντικατάσταση των μεγάλων προβολέων και λαμπτήρων με μικρότερους (είδους ηλιακού φωτός) φιλικούς προς το περιβάλλον και τίποτε περισσότερο.
Επιγραμματικά και συμπερασματικά για όλα τούτα οφείλω να επισημάνω ότι είναι σωστή η μείωση του ηλεκτροφωτισμού σε βουνά, λαγκάδια, την ύπαιθρο γενικότερα, όμως είναι λάθος στους Ιερούς Ναούς, ιδιαίτερα τις μεταμεσονύκτιες ώρες που "οι κλέφτες μοιράζουν τα ρούχα τους", μάλιστα με τέτοια -ελλιπή- αστυνόμευση πανελλαδικά. Εκείνο που πιστεύω ότι χρειάζεται είναι η αντικατάσταση των μεγάλων προβολέων και λαμπτήρων με μικρότερους (είδους ηλιακού φωτός) φιλικούς προς το περιβάλλον και τίποτε περισσότερο.
Ας αφήσουν ήσυχη την Εκκλησία. -

Δεν υπάρχουν σχόλια: