Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

29/9/2008 Ευλαβικό προσκύνημα στην Ιερά Νέα Μονή

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση-προσκύνημα στην Ιερά Νέα Μονή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου το απόγευμα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου 2009. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί στις 16.45 στην Νέα Μονή.
Στους προσκυνητές διανεμήθηκε φυλλάδιο με ενημερωτικό υλικό για το μοναστήρι που αποτελεί Μνημείο παγκόσμια αναγνωρισμένο, θησαυρό εθνικό και θρησκευτικό. 250 φυλλάδια έγιναν ανάρπαστα.
Στη Νέα Μονή συναντηθήκαμε με συμπρεσβυτέρους και λαϊκούς αδελφούς από άλλες ενορίες, οι οποίοι έφθασαν στην προκαθορισμένη ώρα συνάντησης με πούλμαν ή ιδιωτικά αυτοκίνητα. Μας εντυπωσίασε το ανακαινισμένο εσωτερικά Καθολικό της Μονής, του οποίου την 23/8/2008 έγιναν τα Θυρανοίξια, με τα παγκόσμια γνωστά ψηφιδωτά, της εις Άδου Καθόδου του Κυρίου, της Βαπτίσεως του Χριστού, της Σταυρώσεως κ.λ.π. Μας υποδέχθηκαν η οσιοτάτη ηγουμένη Μαριάμ και ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Παπανικολάου.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου πατήρ Ιωάννης Κοντός έβαλε "ευλογητό" και οι υπόλοιποι ιερείς αποτελέσαμε το χορό που έψαλε μαζί με το λαό, που κατέκλυσε το Καθολικό, την Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Κατάνυξη και συγκίνηση τα συναισθήματα όλων κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, μέσα στον εγγίζοντα την χιλιετηρίδα ναό με τις τόσες εθνικές και θρησκευτικές μνήμες, δίπλα στα τίμια λείψανα τόσων αγίων της πίστεως, αντικρίζοντας με δέος και ευλάβεια κάθε εικόνα και ψηφιδωτό και ιδιαίτερα την εικόνα της Παναγίας της Νεαμονήτισσας που βρέθηκε θαυματουργικά από τους οσίους πατέρες και κτήτορες της μονής Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ.
Πριν την απόλυση ο πατέρας Διονύσιος ομίλησε προς το εκκλησίασμα και όλοι κυριολεκτικά κρέμονταν από τα χείλη του ακούγοντας το ιστορικό της ευρέσεως της εικόνας, της ανέγερσης της μονής, της παρουσίας της στο διάβα των αιώνων, των καταστροφών, των γεγονότων της σφαγής μοναχών και λαού το 1822, των τιμίων λειψάνων...
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε θερμά τον π. Διονύσιο και την οσιοτάτη ηγουμένη Μαριάμ και εξήγησε τον σκοπό των εξορμήσεων με γενικό θέμα "προσκύνημα στην αγιοτόκο Χίο". Η ηγουμένη έδωσε την ευχή της στον κόσμο και όλοι μαζί ψάλαμε το "Πάντων προστατεύεις αγαθή...".
Μετά την απόλυση στο προαύλιο της μονής προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα σε όλους, ενώ οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν από τον πατέρα Διονύσιο, ο οποίος ακούραστα απαντούσε στις ερωτήσεις όλων. Ας σημειωθεί ότι στη Νέα Μονή φυλάσσονται τα αρχιερατικά άμφια και η ποιμαντορική ράβδος των Καλλιμασιωτών αοιδίμων οικουμενικών πατριαρχών Ιωακείμ Β΄ και Ιωακείμ Δ΄. Στην ίδια προθήκη φυλάσσεται και η ποιμαντορική ράβδος του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, που εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή με το όνομα Λάζαρος.
Οι προσκυνητές είχαν ελεύθερο χρόνο μέχρι τις 7 μ. μ. όπου άρχισε σταδιακά η αποχώρηση από το μοναστήρι. Ευχή όλων σύντομα να δοθεί νέα ευκαιρία για συμμετοχή σε προσκύνημα σε ένα από τους ιερούς τόπους του ευλογημένου νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: