Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Φέτος θα γιορτάσουμε καλύτερα

Έχοντας εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και ατενίζοντας τον δρόμο προς την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας, εύλογα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα (κληρικούς και λαϊκούς) γεννώνται πολλά ερωτήματα με το πώς και με ποιον τρόπο θα εορτάσουμε φέτος το Πάσχα. Έχοντας γνώση και συναίσθηση της πραγματικότητας από την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας με την επιδημία του COVID-19 αλλά ταυτόχρονα έχοντας αποκτήσει τη σχετική εμπειρία για την καλύτερη εφαρμογή και την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων εντός των ιερών ναών, μπορούμε ανεπιφύλακτα να τονίσουμε ότι το φετινό Πάσχα όντως θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό.

Το σύνθημα-μήνυμα "Μένουμε σπίτι φέτος το Πάσχα μόνοι, για να μπορέσουμε του χρόνου όλοι μαζί" που τόσο έντονα και σε καθημερινή βάση ακουγόταν πέρυσι αυτή την περίοδο, φέτος δεν μπορεί να ισχύσει σε καμία λογική βάση. Η Εκκλησία σήμερα στη μεγάλη συντριπτική της πλειοψηφία τηρεί εντός των λατρευτικών της χωρών που είναι οι ιεροί ναοί την υποδειγματική τήρηση και εφαρμογή των μέτρων. Το ίδιο θα συμβεί και τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης εβδομάδος. Άλλωστε όλα τα στελέχη της (εκκλησιαστικοί επίτροποι, νεωκόροι, κυρίες φιλόπτωχων ταμείων κ.λπ.) βρίσκονται νυχθημερόν στους ιερούς ναούς, υποδεικνύοντας και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στους πιστούς για την ομαλή και απρόσκοπτη συμμετοχή τους στη Θεία Λατρεία και συμβάλλοντας καθοριστικά στη μη διασπορά της νόσου.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου, οπότε και υπό φυσιολογικές συνθήκες ο καιρός θα προσφέρεται έτσι ώστε πολλοί από τους πιστούς να παρακολουθήσουν από τα προαύλια των ιερών ναών της Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Επίσης ορισμένες ακολουθίες όπως π.χ. η ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως, του Επιτάφιου Θρήνου κ.ά., θα μπορούσαν να τελεστούν στα προαύλια των ιερών ναών προκειμένου να αποφευχθεί ο τυχόν συνωστισμός. Την Κυριακή των Βαΐων, τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί μπορούν να τελεστούν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες κατά ανάλογο τρόπο όπως έγινε τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια. Ναι, είμαστε βέβαιοι πως φέτος θα εορτάσουμε πολύ καλύτερα το Πάσχα από ό,τι πέρυσι. Το κεκλεισμένων των θυρών πάει και πέρασε και με τίποτα, μα με τίποτα δεν επανέρχεται.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης Αντιπρόεδρος του Ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: