Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΓΑΡΙ ΣΑΜΟΥ

Με τη συμμετοχή πολυάριθμων πιστών εορτάσθηκε και φέτος στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Σάμου η μνήμη της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος. Ο ναός, ο οποίος εγκαινιάσθηκε στις 13 Ιουνίου 1971 υπό του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Παντελεήμονος Χρυσοφάκη (1925 - + 9 Ιουλίου 2003), του και μετέπειτα Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε θελκτική εξοχική τοποθεσία στο Μαλαγάρι, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ, και αποτελεί ενοριακό παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Σάμου. Πρόκειται για τον μοναδικό ναό της Σάμου, ο οποίος τιμάται επ' ονόματι της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος, η οποία μεταξύ των πολυάριθμων τοπικών αγίων της Χίου κατέστη η πιο λαοφιλής αγία του νησιού, ο δε Ιερός Ναός της στη Βολισσό Χίου αποτελεί παγχιακό προσκύνημα και τόπο ευλαβικής αναφοράς για τους απανταχού της Γης ευρισκομένους Χιώτες. 







Την παραμονή της εορτής, 21 Ιουλίου, εψάλη στις 7 το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συμμετείχαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Ελευθερόγλου, καθώς και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Σάμου π. Ιωακείμ Μοσχονάς. Μετά το πέρας του Εσπερινού διανεμήθηκε ο ευλογημένος άρτος και η πατροπαράδοτη γιορτή.








Ανήμερα της εορτής της Αγίας, 22 Ιουλίου, εψάλη το πρωί ο Όρθρος και επακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος π. Σωτήριος Κοσμόπουλος και ο π. Ιωακείμ Μοσχονάς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, αναφερθείς στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την κατά Χριστόν πορεία και προσφορά των εορταζομένων στις 22 Ιουλίου Αγίων Μαρίας της Μαγδαληνής και Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος. 





Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: