Η ιστορηθείσα το 1916 εφέστιος εικόνα του πολιούχου Παλλήνης Αττικής Αγίου Τρύφωνος. |
Στη σημερινή υλιστική εποχή, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος οικοδομεί τη ζωή του στο εγωιστικό του θέλημα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυτονομηθεί και να απομακρυνθεί από τον ίδιο του τον Δημιουργό, η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιστεκόμενη, προβάλλει καθημερινά μέσα από το αγιολόγιο αγιασμένες μορφές αγωνιστών της πίστεως, οι οποίες όχι μόνο έμειναν προσηλωμένες σ' αυτή, αλλά θυσίασαν και την ίδια τους ακόμη τη ζωή για το όνομα του Ιησού Χριστού. Ανάμεσα στους μάρτυρες του 3ου μ.Χ. αιώνα συναριθμείται και ο Άγιος ένδοξος μάρτυς Τρύφων ο ιαματικός, του οποίου τη μνήμη η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και εορτάζει κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου.
Ο Άγιος Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας της Μικράς Ασίας από ευσεβείς γονείς και εξασκούσε το επάγγελμα του χηνοβοσκού. Από πολύ νωρίς ξεκίνησε να μελετά τον λόγο του Θεού και να ποθεί τα θεία και ουράνια αγαθά.
Ο Άγιος Τρύφων. Τοιχογραφία επάνω στο βράχο, έξω από το καθολικό της Μονής του Τιμίου Προδρόμου στη χαράδρα του Λούσιου, στην περιοχή της Αρκαδίας. |
Έτσι ο Θεός τον προίκισε με θεία χαρίσματα και του έδωσε τη δύναμη να θεραπεύει διάφορες ασθένειες και μάλιστα να καταπολεμά και να νικά και τα ίδια ακόμη τα δαιμόνια. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το θαύμα που επιτέλεσε με τη χάρη του Θεού στην κόρη του ειδωλολάτρη αυτοκράτορος Γορδιανού (238-244 μ.Χ.), η οποία βασανιζόταν από τον ίδιο τον δαίμονα. Γι' αυτό τον λόγο ο Άγιος Τρύφων συναριθμείται στη χορεία των είκοσι Αγίων Αναργύρων και αποκαλείται από την Εκκλησία μας ιαματικός. Το θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος Τρύφων έγινε η αφορμή για να πιστέψουν πολλοί ειδωλολάτρες στον ένα και αληθινό Θεό και να εγκαταλείψουν τη λατρεία των ψεύτικων ειδώλων. Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορος Γορδιανού, την εξουσία κατέλαβε ο Δέκιος (249-251 μ.Χ.), άνθρωπος σκληρός, απάνθρωπος και άπιστος, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να καταδιώξει και να εξοντώσει τους χριστιανούς. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να σταματήσει τον Άγιο Τρύφωνα στη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού. Γι’ αυτό και η έντονη δραστηριότητά του ενόχλησε τους ειδωλολάτρες και ιδιαίτερα τον έπαρχο της Ανατολής Ακυλίνο, που η έδρα του ήταν στην Νίκαια, και ο οποίος διέταξε αμέσως τη σύλληψή του.
Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνος
πολιούχου Παλλήνης Αττικής.
|
Φορητή εικόνα του Αγίου Τρύφωνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέου Καρλοβάσου Σάμου. Ιστορήθηκε το 1888 και ο Άγιος περιστοιχίζεται από δώδεκα σκηνές του βίου του. |
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνος
πολιούχου Διακοπτού Αχαΐας.
|
Η ανθοστόλιστη εφέστιος εικόνα του Αγίου Τρύφωνος πολιούχου Διακοπτού Αχαΐας. |
Εικόνα του Αγίου Τρύφωνος στο τέμπλο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς Χίου. |
Ο ανεγερθείς το 1846 Ιερός Ναός του
Αγίου Τρύφωνος πολιούχου
Βυτίνας Αρκαδίας.
|
Το εσωτερικό του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος πολιούχου Βυτίνας Αρκαδίας. |
Ο Άγιος Τρύφων υπήρξε δημοφιλής τόσο όσο ήταν ακόμη στη ζωή όσο και μετά το μαρτυρική τελείωσή του. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί δύο εγκωμιαστικοί λόγοι, ο ένας από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό (886-912) και ο άλλος από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Βιθυνίας Θεόδωρο Β΄ τον Λάσκαρη (1255-1259). Σημαντικές πληροφορίες για το μαρτύριο του μας παρέχει και το σχετικό έργο του Αγίου Συμεών του Μεταφραστού (910-987), ενώ αξιομνημόνευτη είναι και η πραγματεία για τον Άγιο Τρύφωνα που δημοσιεύτηκε το 1925 στα «Acta Sanctorum».
ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ, ΚΑΜΠΟΣ, ΧΙΟΣ |
ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ, ΝΕΝΗΤΑ, ΧΙΟΣ |
Η
εφέστιος εικόνα του Αγίου Τρύφωνος στον ομώνυμο Ιερό Ναό Αμαλιάδος. |
Ας ευχηθούμε ολόψυχα ο Άγιος ένδοξος μάρτυς Τρύφων ο ιαματικός, που μαρτύρησε τον 3ο μ.Χ. αιώνα για την αγάπη του Χριστού, να καθοδηγεί και να ενισχύει με το παράδειγμά του τον άνθρωπο του 21ου αιώνα στην πνευματική του πορεία και προκοπή στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς που διερχόμαστε.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός
Βιβλιογραφία
Βίος και Ακολουθία του Αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του θαυματουργού, Αθήναι 2003.
Συμεών του Μεταφραστού, Μαρτύριον του αγίου μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, J. P. Migne P.G., τόμος 114, Paris 1857
________________________
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση υπό την προϋπόθεση της αναφοράς του συγγραφέα και του ιστολογίου πρώτης δημοσίευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου