Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου (Πρόνοιας-Παιδείας)
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας απευθύνονται στην Εκκλησία, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ομάδες αλληλεγγύης και τα εθελοντικά ή φιλανθρωπικά σωματεία προκειμένου να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια, υλική και ηθική.
Τούτο, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι, κανένας πλέον πολίτης δεν εμπιστεύεται το κεντρικό Κράτος (σημειωτέον ότι, δωρεές και κληροδοσίες διατίθενται ακόμη και σήμερα σε ευαγή ιδρύματα, ή έστω την τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ποτέ στο κράτος, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια), αποδεικνύει περίτρανα πως, η Πολιτεία δεν παρέχει επαρκείς δομές στήριξης στις ευπαθείς, κοινωνικά, ομάδες. Και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Το δύσμοιρο Αθηνοκεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές ούτε στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, τα οποία αποστέλλει, στους ανήμπορους συνανθρώπους μας, πανελλαδικά, πάντοτε "κατόπιν εορτής", δηλαδή αφού παρέλθει το δικαιούμενο χρονικό διάστημα και δίχως συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στο νησί μας, ως γνωστόν, λειτουργούν δυο Γηροκομεία με τη μορφή ευαγών κληροδοτημάτων, δηλαδή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Όσοι νομίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσια γηροκομεία πλανώνται πλάνην οικτράν. Στην Ελλάδα τα γηροκομεία είναι τριών ειδών: Είτε της Εκκλησίας (δωρεάν διαμονή), είτε ευαγών κληροδοτημάτων (μερική καταβολή ή δωρεάν διαμονή- ανάλογα με τα οικονομικά και τις δυνατότητες του κληροδοτήματος) είτε, τέλος, ιδιωτικά (πλήρης καταβολή για τη διαμονή). Συνεπώς, δημόσια γηροκομεία δεν υπάρχουν. Εκείνοι, λοιπόν, που "πυροβολούν" τα ευαγή ιδρύματα ας γνωρίζουν ότι το 95 % των εν Ελλάδι Γηροκομείων ανήκουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Εκκλησίας και η διαμονή των γερόντων σ΄ αυτά είναι εντελώς δωρεάν (ας πληροφορηθούν τούτο εκείνοι που ζήτησαν τη ληστρική φορολόγηση μέχρι και των ιδρυμάτων αυτών. Ας αναλάβει το κράτος τα έξοδα των γηροκομείων και τότε ας τα φορολογήσει. Αλλά όχι να τους έχει στην επαιτεία και να τους φορολογεί κιόλας ! Για να εισπράττουν την ίδια στιγμή συντάξεις Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, με 4 ή 8 χρόνια θητεία, όταν ο οικοδόμος και ο μισθωτός θέλουν 35 χρόνια ένσημα !).
Ας έλθουμε, όμως, στο προκείμενο. Στη Χίο λειτουργούν δύο γηροκομεία υπό τη μορφή κληροδοτημάτων και ένα ιδιωτικό. Το πρώτο είναι το η <<ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ>> στα Καρδάμυλα και το δεύτερο το <<ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ>> στον Κάμπο. Τα γηροκομεία αυτά επιδοτούνται για τις κλίνες των απόρων γερόντων με ένα ελάχιστο ποσό ανά τρόφιμο (εάν δεν κάνω λάθος, μόλις 7 Ευρώ ημερησίως…! Καλά ακούσατε, 7 Ευρώ ημερησίως ο καθένας για να φάνε, να πλυθούνε και να κοιμηθούνε στα ζεστά !). Το ελληνικό κράτος τόσο ΄΄κοστολόγησε΄΄ τον κάθε γέροντα ότι αξίζει: 7 Ευρώ την ημέρα ! Και σαν να μην έφτανε αυτό, Κύριος οίδεν από πότε έχουν να τους στείλουν την επιδότηση αυτή. Ποιος θα συντηρήσει τα οικήματα των ιδρυμάτων, για να συνεχίσουν να φιλοξενούν απρόσκοπτα τους γέροντες; Ποιος θα τα ζεστάνει, θα τα ηλεκτροδοτήσει, θα τα καθαρίσει; Ποιος θα πληρώσει το ΙΚΑ και τη μισθοδοσία των εργαζομένων; Γνωρίζω προσωπικά, εδώ και πολλά χρόνια, ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόσο οι διοικούντες τα όσο και το προσωπικό. Σε πολλές περιόδους έχουν μείνει απλήρωτοι επί μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα του Ιδρύματος.
Εάν υπάρχει ίχνος φιλότιμου και ανθρωπιάς, ας δώσουν τα οφειλόμενα στα ιδρύματα οι ιθύνοντες του Υπουργείου Κοιν. Αλληλεγγύης.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου