Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Όριο ηλικίας στους Ιεράρχες θέλει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος

Γράφει η Ρομφαία:

Την παραίτηση του υπέβαλε στον Αρχιεπίσκοπο ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Ο κ. Χρυσόστομος είχε δηλώσει εδώ και χρόνια πως με την συμπλήρωση του 72ουέτους της ηλικίας του θα έβαζε τέλος στα ιεραρχικά του καθήκοντα.

Στις αρχές Μαΐου, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο μητροπολίτης στην «R», συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο διάλογος

«”Μακαριώτατε, πιστός στις εξαγγελίες και στις αποφάσεις μου να παραιτηθώ μόλις γίνω 72 ετών, θα παρακαλούσα να δρομολογήσω τις διαδικασίες για την παραίτησή μου από τη μητρόπολη και το σώμα της Ιεραρχίας. Θέλετε να την υποβάλω τώρα η την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνουν οι εκλογές στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου;».

«Ούτε τώρα, ούτε τον Σεπτέμβριο», μου απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. «Είσαι απαραίτητος για την Ιεραρχία. Μείνε τουλάχιστον για ακόμη δύο χρόνια», μου είπε ο μακαριώτατος.

Αυτός ήταν ο διάλογος – σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ζακύνθου – και με αυτό τον τρόπο ήρθε και πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Εκκλησία: τα όρια ηλικίας.

Ο διάδοχος

Ο κ. Χρυσόστομος, τελικά, απέκτησε έναν σημαντικό συνεργάτη, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο διάδοχος του. Ο Αρχιεπίσκοπος όρισε τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Σιφναίο βοηθό επίσκοπο (Φωτικής) του κ. Χρυσοστόμου.

Τη χειροτονία, μάλιστα, έκανε ο μητροπολίτης Ζακύνθου στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Καισαριανή.

«Το όριο ηλικίας θα πρέπει να ισχύσει κυρίως για τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες και δραστηριότητες από έναν μητροπολίτη. Βέβαια, και εδώ υπάρχει το πρόβλημα πως Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται πάντα ιεράρχης μεγάλος σε ηλικία, γι΄ αυτό θα πρέπει να μπει και εκεί όριο. Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να εκλεγεί πάνω από τα 60».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διανύει το 72ο έτος της ηλικίας του και εξελέγη σε αυτή τη θέση σε ηλικία 70 ετών.

Δυσκολία

«Μετά το 75ο έτος, δύσκολα κάποιος μπορεί να ασκήσει τα λειτουργικά και πνευματικά του καθήκοντα. Δικαστές η καθηγητές αποχωρούν στο 65ο η στο 67ο έτος της ηλικίας τους, εμείς γιατί πρέπει να φεύγουμε στα 85; Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσει ο κατάλογος με τους υποψηφίους.

Αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι περίπου 340 Αρχιμανδρίτες, από τους οποίους ζήτημα είναι αν έχουν προσόντα οι 150. Βλέπεις ιεράρχες που έχουν προσφέρει πολλά στην Εκκλησία να έχουν φτάσει σ΄ ένα σημείο που δεν έχουν άποψη, δεν μιλάνε για κανένα θέμα και λένε απλώς ένα «επέχω».

Σου δημιουργεί λύπη να βλέπεις μητροπολίτες να φτάνουν στη Μονή Πετράκη υποβασταζόμενοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μητροπολίτης που είναι 90 ετών….»

Δεν υπάρχουν σχόλια: