Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Λήξη Ημερίδας για ευρωπαϊκά θέματα και Κ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα για ενημέρωση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενώσεως
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008, η Ημερίδα για ενημέρωση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τους κληρικούς και συνεργάτες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Αττικής και νησιών Αιγαίου Πελάγους, σε συνεργασία με τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.
Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 9 π. μ. με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου ο οποίος μεταξύ άλλων ευχήθηκε η Ημερίδα αυτή όπως και τόσες άλλες που θα διοργανώσει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων να σταθούν αφορμή έντονου ποιμαντικού προβληματισμού και να γίνουν ευκαιρίες αληθινής κατανοήσεως των προβληματισμών και προβλημάτων των άλλων και ειλικρινούς και γνήσιας επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων με την συνείδηση, ότι όλοι είμαστε παιδιά αγαπημένα και ευλογημένα της πρόνοιας του Θεού.
Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και την εξέλιξη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη σχέση της Εκκλησίας με την Ε.Ε. και το ρόλο της Εκκλησίας στην διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι . Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν οι Διευθυντές των Γραφείων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα οι κ. κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και Γεώργιος Κασιμάτης.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις:
1. Του Εντιμότατου κ. Ιωάννη Λιάκου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: Η Εκκλησία της Ελλάδος μπροστά στην πρόκληση του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ).
Ο ομιλητής μεταξύ άλλων μίλησε για τις κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στο ΕΣΠΑ και επιγραμματικώς τόνισε τα εξής:
α) Κατάρτιση του "Επιχειρησιακού Σχεδίου της Εκκλησίας της Ελλάδος" για την περίοδο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ
β) Διασφάλιση ενός ικανού αριθμού πιστοποιημένων Δικαιούχων
γ) Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση επιλεγμένων δράσεων της Εκκλησίας
δ) Άμεση ωρίμανση και προώθηση έργων
και ε) Συστηματική συνεργασία με τα όργανα της Πολιτείας και της Ε.Ε.
2. Του Εντιμότατου κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Ευρωβουλευτή με θέμα: «Χρηματοοικονομική και απολογισμός της Ε.Ε». Ο ομιλήτης σχολίασε το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και για ποιούς λόγους χρηματοδοτεί έργα. Τόνισε ότι αυτό γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και την προώθηση του Διαπολοτισμικού διαλόγου.
3. Του Εντιμότατου κ. Κων/νου Μποτόπουλου, Ευρωβου-λευτή με θέμα: «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα". Αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένταξη των νέων μελών κρατών στην Ε.Ε.. Επίσης στην ιστορική εξέλιξη του προοιμίου της Συνταγματικής Συνθήκης και μίλησε για τούς στόχους της Συνθήκης οι οποίοι είναι η Ειρήνη και η ανάπτυξη της Κρατών Μελών της Ε.Ε.
4. Του Ελλογιμωτάτου κ. Κων/νου Ζορμπά, Καθηγητή Θεολόγου - Κοινωνιολόγου με θέμα: «η διαφορετικότητα των Κρατών Μελών της Ε. Ε. και η προσφορά της Εκκλησίας». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος - και γενικότερα του Χριστιανισμού - με την Ευρώπη έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μέχρι σήμερα μελετών.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τούς εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων. (Πηγή: ecclesia.gr)
Επίσης: Έληξε η Κ` Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας, από 3 έως 6.11.2008, με την φιλόξενη φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, με θέμα: «Προβλήματα γύρω από την δράση των αιρετικών (Ελευθερία και χρέος αυτοπεριφρουρήσεως)». (Δείτε περισσότερα εδώ)
Σχόλιο του προέδρου του Δ. Σ. του Συνδέσμου Κληρικών Χίου:
"Ευτυχώς που υπάρχει και το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου και φυσικά η ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας μαζί με τους υπόλοιπους ιστοχώρους εκκλησιαστικών ειδήσεων, ώστε να ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στον έξω από τη Χίο εκκλησιαστικό χώρο. Ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια φαίνεται δεν ενδιαφέρουν τους αδελφούς των γραφείων, που διαχειρίζονται την ενημέρωσή μας. Άραγε τί πραγματικά τους ενδιαφέρει; Ας αναρωτηθούμε: Γιατί δεν έχει γίνει καμία ιερατική σύναξη μέχρι σήμερα στη Μητρόπολή μας; Από τον εκκλησιαστικό τύπο πληροφορούμαστε για τις ιερατικές ή κληρικολαϊκές συνάξεις των άλλων Μητροπόλεων και της Αρχιεπισκοπής. Άραγε δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε, ή μήπως η διαλογική συζήτηση και η ελεύθερη έκφραση δεν περιλαμβάνονται στις αξίες των υπευθύνων; Ποιός αποφασίζει για το αν θα πρέπει να φθάνουν σε όλους τους αδελφούς τα έγγραφα που στέλνονται στη Μητρόπολη από την Ιερά Σύνοδο και άλλες αρχές και μας αφορούν; Με ποιά κριτήρια η Χίος συμμετέχει ή δεν συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις; Πού είναι η αξιοκρατία που πρέπει να ακολουθείται ως αρχή τουλάχιστον μέσα στην Εκκλησία; Ο Σύνδεσμος των Χίων Κληρικών δεν θα γίνει ποτέ σύλλογος - σφραγίδα, ξεκίνησε και παραμένει δυναμικός και αποφασισμένος να φέρει σε πέρας την αποστολή του, τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε. Σύντομα θα επανέλθει όχι μόνο για τα ανωτέρω, αλλά και για άλλα ζητήματα που μας αφορούν, όχι μόνο με ερωτήματα και διαβήματα σε ώτα μη ακουόντων, αλλά και με ενημέρωση κλήρου και λαού και αγώνα με κάθε νόμιμο μέσο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: